Moratorijum na kredite ističe danas – izbor na dužnicima

0

Danas ističe drugi zastoj u otplati kredita koji je trajao u avgustu i septembru, a banke su obavezne da pismom ili elektronskim putem pošalju klijentima predlog plana otplate s alternativama, dok će oni moći da bankama odgovore u roku od sedam dana.Dužnici koji po isteku drugog moratorijuma u otplati obaveza bankama ne zatraže od banke neku od posebno ponuđenih opcija, automatski pristaju na plan otplate koji im je banka predložila i dostavila, saopštilo je Udruženje banaka Srbije.

Osnovni i opšti model koji banke predlažu je da se kamata nastala u prethodnom periodu raspodeli na ostatak duga čija otplata će biti produžena za period trajanja moratorijuma na otplatu.

Alterternative koje banke nude su da se ođednom plate zaostale rate s kamatom i da klijenti nastave otplatu prema dosadašnjem planu, odnosno da plate samo kamatu, a da rok otplate kredita produže za broj rata za koje je važio moratorijum.

Drugi moratorijum koji je trajao dva meseca prihvatilo je 82 odsto građana i 69 odsto preduzeća, a ukupna vrednost zaustavljenih obaveza iznosi skoro milijardu evra.

Danas.rs

Prethodni tekstZavod za javno zdravlje u Ćupriji dobio je 9.700 doza vakcina protiv sezonskog gripa
Sledeći tekstPalma i Dačić otvorili školu u Vinorači

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime