MILIVOJEVIĆ OŠTRO PROTIV ZABRANE ,,RAZUMNOG TELESNOG KAŽNJAVANJA DECE“

9

Prednacrt Građaskog zakonika koji tek dolazi na javnu raspravu predviđa zabranu fizičkog kažnjavanja dece. Dok Komisija za izradu ovog zakonika tvrdi da nijedno istraživanje do sada nije pokazalo da je batina korisna za dete, čuveni psihoterapeut dr Zoran Milivojević kaže da nije istina da istraživanja ne postoje, već da su sva pokazala da ,,po neka ćuška“stvara uspešniju i zadovoljniju decu i kasnije ljude

batine1Pisci Prednacta zakonika smatrali su da treba izričito predvideti zabranu fizičkog kažnjavanja dece, jer bi nekome moglo da se „učini da batine nisu ponižavajuće za dete i da se time ne vreda njegovo ljudsko dostojanstvo“, rekla je članica Komisije Olga Cvejić Jančić.

„Smatramo da je to vrlo bitno, jer nijedno istraživanje do sada nije pokazalo da je batina korisna za dete. Batina je više izraz nemoći roditelja da disciplinuje dete drugim merama, kao i njegove nemoći da u određenim trenucima obuzda svoje impulsivne reakcije“, navela je Cvejić Jančić i dodala da u Konvenciji UN o pravima deteta obaveza je zabrana fizičkog kažnjavanja.

Dr Zoran Milivojević kaže da je ovo pitanje važnije od ulaska Srbije u EU i da samo totalitarna država pokušava da urdi privatne odnose. On tvrdi da u Koncenciji zabrana fizičkog kažnjavanja ne postoji!

,,Ne treba dozvoliti državi da ulazi u odnos između vas i vašeg deteta jer su posledice koje mogu da iz toga proisteknu tragične. Prednacrt GRAĐANSKOG ZAKONIKA dolazi na JAVNU RASPRAVU, pa se sugestivnim naslovima da je sve gotovo javnost priprema da ne reaguje.
NIJE GOTOVO. Javna rasprava tek počinje. Ista ekipa tvoraca nacrta Građanskog zakonika poteže stare argumente i netačne tvrdnje. Zabrinjavajuće je kada profesor prava natačno tvrdi da iz Konvencije o pravima deteta proizlazi zabrana racionalnog telesnog kažnjavanja dece. Toga u konvenciji nema! Konvencija o pravima deteta jednim svojim članom garantuje RODITELJIMA sva stečena prava, pa i pravo da razumno vaspitavaju decu. Ako se roditeljima oduzme pravo da razumno telesno kažnjavaju decu onda kada oni, kao odrasle osobe koje vole svoju decu procene da je to neophodno, nastaće epidemija nemoćnih roditelja koju će manipulisati razmažena deca kao što se to događa u nekim drugim zemljama, rekao je dr Milivojević.

Kako on kaže netačno je da ne postoje istraživanja.

,,Istraživanje o tome da su deca koja su dobijala po neku packu uspešnija i zadovoljnija od onih koji to nikada nisu dobili nije moglo da bude publikovano. Takođe, i kod nas su objavljene knjige o novijim istraživanjima u kojima oni koji su nekada dokazivali da telesna kazna stvara negativne posledice, dokazuju da ima zajednica u kojima nema nikakvih negativnih posledica. Biće mi zadovoljstvo da profesorku skrenem pažnju na takva istraživanja. Političko lukavstvo je da se tvrdi da je razumno telesno kažnjavanje isto što i nasilje, kako bi se podvelo pod jedan član konvencije koji zabranjuje nasilje nad decom. Da je to zaista tako mišljeno, da li bi 170 zemalja ratifikovalo konvenciju? Samo u tridesetak zemalja, među kojima nisu mnoge civilizovane i razvijene zemlje, je u svoje zakone zabranilo roditeljima da udare vlastito dete, dodao je dr Milivojević.

A.M.

 

Prethodni tekstAUTOBUS IZGOREO, EVAKUISANO DESETORO LJUDI
Sledeći tekstZANIMANJA KOJA SE TRAŽE U ŠVEDSKOJ

9 KOMENTARA

 1. Pre nego sto se uopste raspravlja o potomcima treba predpostaviti da su svi roditelji zreli i spremni za roditeljstvo. Ako nisu, a ima veliki procenat koji nisu onda osposobiti sluzbe Centra za socijalni rad, koji sada nemaju ni strucnosti ni obavezu da deluju u slucaju zlostavljanja dece. Treba uvesti obaveznu obuku za sve roditelje.A veliki broj roditelja je mentalno zaostao . Na zalost, veliki je procenat pametnih i obrazovanih ljudi koji se ne usudjuje stupiti u brak i napraviti decu . A sve je vise onih koji su bukvalno shvatili izreku da su deca nase najvece bogatstvo pa u pukom siromastvu samo radjaju decu koja postaju socijalni slucajevi, a cesto su i vaspitno zapustena. Za koju deceniju bicemo zemlja retardiranih. ako se ovako nastavi.

 2. Tako je Ana, u potpunosti se slazem, jos pomazemo radjanje novih socijalnih slucajeva oji ce radjati nove socijalne sliucajeve. Iz neznanja oni ce primenjivati sve oblike nasilja na svoje potomke i tako idemo u krug…nas kraj je izvestan.

  • Slažem se sa vama.Gospodi koja se zalažu za to da neukim roditeljima bude ostavljeno pravo da tuku svoju decu i tako prazne svoje frustracije jer se ne mogu istresti na državu( a najradije bi nju istukli),poručujem da se manu posla u koji se ne razumeju.Pustite nas koji smo se za to školovali da učestvujemo u raspravama i dokažemo da je poslednji momenat da edukujemo roditelje i spasimo našu decu.TO „ćuškanje“ koje ovaj gospodin naziva korisnim je izgleda novo ime za batine a ja bih da ga bitam da li bi on voleo da ga njegovi ukućani ponekad „ćušnu“ kada nije dobar.

   • Koleginice, drago mi je što ste se uključili u polemiku. Slažem se sa vama. Savetujem roditeljima da uvek potraže savet stručnih lica, ukoliko nisu sigurni kako da postupe u nekim situacijama, kada vaspitavanju svoju decu.

   • BRAVO! Svako vaspitava onim čime raspolaže,što bi rekao naš veliki čika Duško Radović! A pitam-da li Nemačka ili Švajcarska spadaju u nerazvijene i necivilizovane zemlje?! Uzgred, g-dine Milivojeviću zašto ne iznesete podatak da smo u vrhu evropskih zemalja po nasilju,agresivnosti,destruktivnom ponašanju..kada je batinjanje dece tako dobro i korisno!???

 3. Kad ta vasa razmazena ne-vaspitana deca pocnu da demonstriraju silu, za koju misle da imaju pravo da koriste jer nikad nisu dobila „cusku“ da bi shvatila da postoje stvari koje se ne smeju, onda im „objasnite“ na lep i civilizovan nacin da po nije lepo! Ali tad ce biti kasno za sve nas!

 4. Postovane prethodnice, niste dovoljno pazljivo procitali sta je doktor Milivojevic rekao. On kaze da postoje NAUCNA istrazivanja kojka pokazuju da „poneka cuska“ moze biti itekako korisna. Akcenat na naucna istrazivanja! Predlagac zahteva laze da ne postoje. To je veoma interesantno.

  90% roditelja, ako ne i vise je normalna i nece leciti svoje frustracije na deci niti ce zloupotrebiti slobodu koju imaju. Zbog cega je uopste potrebno ogranicavati slobodu vaspitavanja, koju razumni roditelji treba da imaju. Oni koji su nerazumni svakako su „obradjeni“ u krivicnom zakonu. Ja ne podrzavam uplitanje zakona u porodicu na ovako nasilan nacin. Ziveci godinama na zapadu videla sam armiju nevaspitane, lenje dece uz nemocne roditelje da ih vaspitaju i izvedu na normalan put, jer su u strahu od prekoracivanja zakonom dozvoljenih granica (da povise ton – to je sledeci korak posle ovog zakona), koje su uzgred budi receno potpuno nenormalne. Srbija to ne treba da dozvoli.

 5. Ne slažem se sa gospodinom Milivojevićem (da se izrazim blagim i kontrolisanim tonom). Da li to znači da država ne treba da zabrani ni nasilje nad ženama, jer bi to značilo mešanje u porodične odnose?
  Razumna telesna kazna ne postoji, postoji obilje metoda disciplinovanja dece koji ne uključuju nasilje. Ne znam da li je u pitanju neznanje ili svesno ulagivanje masi zarad lične koristi, ali izrazito ne opravdavam ovakav stav, naročito njegovo iskazivanje iz pozicije struke.

 6. Postovana, da li ste culi da treba tri puta razmisliti prenego sto donesete zakljucak. Ocigledno je da od drveta ne vidite celu sumu. Koliko puta ste dobili batine kao mali? Ja kad god je za tim stvarno bilo potrebno. Sada moje komsije imaju sina od 14 koji je alkoholicar mozda i nesto drugo,gore, i on njih i psihicki i fizicki,pogotovo majku,zlostavlja. E po novom zakonu njemu je to dozvoljeno, a njima da uzvrate npr.nije jer se smatra zlostavljanjem. Onda slobodno mogu reci dasu sve generacije od 1940 do 2000 zlostavljane. Hajte molim Vas. Ukljucite razum.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime