MEĐUNARODNI DAN ROMA

0
Nizom akcija u Srbiji će biti obeležen 8. april – Međunarodni dan Roma, a cilj je da se još jednom upozori na izuzetno težak društveni i ekonomski položaj te nacionalne manjine.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić će se, povodom obeležavanja Svetskog dana Roma, sastati sa delegacijom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i Saveza društava Roma Republike Srbije.

Povodom 8. aprila u foajeu druge galerije Narodnog pozorišta u Beogradu biće otvorena izložba fotografija “Usnija Redžepova – život Koštane“, dok će u Klubu poslanika biti organizovan okrugli sto na temu “Romi i Poglavlje 23″.

Međunarodni dan Roma biće organizovan i u amfiteatru na nišavskom keju kod spomenika Šabanu Bajramoviću gde će biti održan koncert i kulturno-umetnički program.

Vlada Srbije je usvojila novu Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja do 2025. godine koja je, prema rečima direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzane Paunović usklađena sa javnim politikama, ekonomskim prilikama i trendovima, ali i međunarodnim standardima i standardima EU u toj oblasti. Mere iz Strategije, ističe Paunović, usmerene su na oblast obrazovanja, zaposljavanja i ekonomskog osnaživanja, kao i stanovanja i socijalne zaštite. Strategija je, kako je naglasila, zasnovana na principima inkluzivnosti, decentralizacije, racionalizacije, ekonomičnosti i efikasnosti, kao i afirmativnim merama usmerenim na veće uključivanje Roma i Romkinja.

Zaštitnik građana čestitao je građanima romske nacionalnosti Svetski dan Roma ocenjujući da su uprkos postignutim rezultatima Romi i dalje najranjivija grupa, ali da Strategija za socijalno uključivanje moze doprineti da se njihov položaj poboljša. Zaštitnik je u saopštenju istakao da su uprkos dosadašnjim rezultatima i nastojanjima državnih organa i organa lokalne samouprave, Romi i dalje jedna od najranjivijih grupa građana, kao i da se suočavaju sa posebno velikim teškoćama u ostvarivanju i zaštiti svojih prava. On je međutim, istakao da nova Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, koja će do 2025. godine biti osnov preduzimanja mera i aktivnosti, značajno može doprineti daljem unapređenju stanja i njihovog socijalno – ekonomskog položaja.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković smatra da je zabrinjavajuće da gotovo svaka druga pritužba zbog diskriminacije dolazi od romske populacije, da zabrinjava i odnos pojedinih predstavnika organa javne vlasti prema Romima i Romkinjama, kao i da je problem što veliki broj njih živi u neformalnim naseljima. Povodom 8. aprila, Svetskog dana Roma, poverenica kao poseban problem ističe da su česte pritužbe za diskriminaciju protiv onih na čiju podršku romska nacionalna manjina treba da računa. Zato, dodaje u saopštenju, smatra da Svetski dan Roma ne sme da ima samo simboličan značaj, nego da je dobra prilika da se još jednom upozori na izuzetno težak društveni i ekonomski položaj ove nacionalne manjine.

Kao svetski Dan Roma odabran je 8. april, u spomen na datum održavanja prvog svetskog kongresa Roma 1971. godine u Londonu. Datum je zvanično odabran 1990. godine, a obeležavanje tog dana je ustanovljeno kako bi se ukazalo na težak položaj Roma i kako bi se podstakle države u kojima žive da obrate posebnu pažnju unapređivanju njihovog položaja.

Tada je za romsku himnu proglašena pesma „Đelem, đelem“, a ustanovljena je i romska zastava sa tačkom kao centralnim simbolom.

Prethodni tekstTRIBINA JEDINSTVENE SRBIJE (BROJ 1) NA TERENU IZMEĐU B4 I B5
Sledeći tekstKO SU LJUDI ZA KOJE ĆETE GLASATI NA LOKALNIM IZBORIMA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime