MATEMATIČAR ALEKSA MILOJEVIĆ: JOŠ UVEK ŽELIM DA UPOZNAM VATERPOLISTE

0

Mladi matematičar, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, osvajač medalja na prestižnim naučnim takmičenjima širom Evrope i sveta, Aleksa Milojević u emisiji „Infocentrala sa“ kaže da mu je žao što ga danas, kao i njegove kolege Srbija više prepoznaje po tome što nisu izašli na balkon sa vaterpolistima nego po „zlatnim“ uspesima koje su postigli. Aleksa se priprema za kvalifikacije na svetskom takmičenju u matematici u Hong Kongu.

Aleksa je rođen u Nišu, ali od pete godine života živi u Beogradu. On je tek prvi razred Matematičke gimnazije a već je postigao zavidne uspehe. Javnost je za njega saznala pošto je sa timom matematičara doneo šest olimppijskih medalja Srbiji, ali još više pošto nisu kako su očekivali izašli na balkon Starog dvora sa vaterpolistima.

„To je na kraju ispalo tužno jer nas ljudi više prepoznaju po tom balkonu nego po uspesima, ali šta je tu je. Mi ćemo se truditi da nastavimo da radimo. Jedna od želja koja mi je ostala je da upoznam vaterpoliste, jer su oni doneli mnogo sreće Srbiji i svima nama.“ kaže Aleksa.

web emisja
Youtube kanal Infocentrale

Kako on kaže, Matematička gimnazija je velika podrška ovim mladim ljudima i sve veći broj stipendija je nešto što želi da pohvali.

„Vratio sam se iz Rumunije sa rumunskog mastera iz matematike gde sam osvojio bronzu. U julu se u Hong Kongu održava međunarodna matematička olimpijada i plan mi je da pokušam da se kvalifikujem na srpskoj matematičkoj olimpijadi koja se održava u aprilu. Ako uspem da se kvalifikujem tamo ću predstavljati Srbiju i pokušaću da je predstavim u što boljem svetlu“.

Milojević je kao učenik osmog razreda uspeo da se kvalifikuje na svetsku srednjoškolsku olimpijadu i tada je ušao u elitni krug prvih šest srednjoškolaca na svetu, što je ogroman uspeh.

S obzirom da je tek učenik prve godine, još uvek ne zna koji će koledž upisati i da li će to biti fakultet u zemlji ili inostranstvu.

„Stipendije su veoma važne, jer od nas retko ko može da plati školovanje na Prinstonu, Kembridžu, Harvardu, Triniti koledž“.

Aleksa svojim vršnjacima poručuje da definišu cilj i predano rade na njemu i uspeh neće izostati. O tome da li ima slobodnog vremena za devojke i druženja, Aleksa govori u emisiji „Infocentrala sa“ koju možete pogledati na našem Youtube kanalu i fejsbuk strani Infocentrale.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime