„MALA CENTRALA“ I LAKI KOMBINUJU ETNO DETALJE I SAVREMENU GARDEROBU

0

U Kulturnom centru u Jagodini održan je mini etno sajam, na kome je udruženje „Etnoforma“ izložilo svoje radove. Voditeljka dečje emisije „Mala centrala“ i stilista Srđan Jovanović Laki posetili su etno sajam i pokušali da uklope etno motive u modernoj garderobi.

5Etno podrazumeva opis života, rada, običaja, kulture, karakteristike pojedinih naroda, plemena ili etničkih grupa. Etnički uticaj oživljava zanatske veštine iz prošlosti i najudaljenijih mesta. Postao je popularan zahvaljujući međunarodnoj trgovini. Mnogi poznati dizajneri ih uzimaju kao inspiraciju za svoje kolekcije.

„Tradicionalni šalovi su ponovo u trendu. Moda se ponavlja, svako vreme joj doda po neki detalj. Mi imamo predrasude kada je folklor u pitanju, posebno naš, i smatramo da, na primer, narodna nošnja mora da izgleda striktno, i da se nosi samo u kulturno-umetničkim društvima i na sličnim scenama. Imena poput Žan Pol Gotje (Jean-Paul Gaultier), Džon Galijano (John Galliano), Đorđo Armani (Giorgio Armani), Ana Sui (Anna Sui), Oskar de la Renta (Oscar de la Renta), Žan Paken (Jeanne Paquin), Žan Lanven (Jeanne Lanvin) i mnogi drugi koristili su ih u svom radu“ kaže Srđan Jovanović Laki.

Preme rečima Radmile Lekić, „Etnoforma je udruženje za očuvanje starih zanata i tradicije.

„Organizovali smo ovu vrsti izložbe kako bismo deci pokazai šta je naša tradicija. Zapravo se rado o kreativnoj radionici pod sloganom „Tradicijom u budućnost“. Etno motivi se traže npr.košulje koje su vezene koje se nose uz džins, moderne suknje itd. Ja sam radila cele venčanice sa tradiconalnim vezom. Imam devojku koja živi u Švajcarskoj i koja preko klasične crne suknje nosi srpsku kecelju. Važno je sačuvati tradiciju, a naša mašta će nam pomoći da etno detalj uklopimo u savremenu garderobu“ rekla je Radmila.

4 910 11

Inače, udruženje „Etnoforma“ nalazi se u ulici Vuka Karadžića u Jagodini i svako može da poseti njihove prostorije i prođe radionicu veza, tkanja ili mnogobrojnih drugim starih umeća.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime