LEKARI, NJIH 350 TRAŽI SMENU KRIZNOG ŠTABA

0

Grupa od oko 350 lekara okupljenih u neformalnoj grupi „Ujedinjeni protiv kovida“ u otvorenom pismu Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama ogradila se od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i zatražila njegovu smenu, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi.

Kako prenosi danas televizija N1, lekari koji su svojim potpisima stali iza otvorenog pisma zahtevaju i da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se „stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika“.

Lekari u pismu navode da su se odlučili za javno istupanje „jer ne vide drugo rešenje za javno-zdravstvenu katastrofu u kojoj se naša država nalazi“, povodom epidemije korona virusa, kao i da ih na to obavezuje i Hipokratova zakletva i opšta etika.

„Potpuno popuštanje protivepidemijskih mera u predizbornom periodu (mitinzi, utakmice, turniri, proslave) dovelo je do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom i to se nikako ne može opravdati stručnim motivima“, ocenili su oni.

Kako su u otvorenom pismu naveli, konfuzija povodom broja obolelih i preminulih je izazvana neslaganjem sa statističkim i epidemiološkim očekivanjima, saznanjima iz svakodnevnog rada, te kontradiktornim izjavama u javnosti“.

Lekari navode da je „sve to ozbiljno uzdrmalo zdravstveni sistem i narušilo poverenje i građana i zdravstvenih radnika u isti, i da iz tog razloga žele da se ograde od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19“.

Među njihovim zahtevima je između ostalog i da se javnosti objasni nadležnost nad bazom i za COVID portal, da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.

Potpisnici otvorenog pisma traže i da odgovornost za štetu preuzme Krizni štab u celini, kao i da se formira novi krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima, a da javnosti i novim članovima treba razjasniti uzroke neuspeha trenutnog saziva tog tela.

Lekari traže i nezavisnu istragu o tome da li su podaci bili namerno zataškavani, i utvrđivanje odgovornosti za to.

„Pozivamo vlasti da brzo reaguju, u skladu sa teškom trenutnom situacijom. Pozivamo građane da poštuju epidemiološke preporuke uprkos njihovom kasnom dolasku. Pozivamo kolege da stanu uz nas, jer jedini način da pobedimo strah koji vlada u zdravstvu je da svi stanemo zajedno“, navodi se u otvorenom pismu.

Danas.rs

Prethodni tekstTRUDNICA ZARAŽENA KORONOM SE PORODILA, BEBA UMRLA
Sledeći tekstKORONA U VRTIĆU U SVILAJNCU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime