LDP: DRŽAVA UNAPRED PRIPREMILA PLAN ZA GAŠENJE JAGODINSKE PIVARE!

0

LDP Jagodina najoštrije osuđuje način na koji je Jagodinska pivara obmanuta od strane države i Agencije za privatizaciju, navodi se u saopštenju Liberalno demokratske partije.

Jagodinska pivara je 27. februara 2015. godine, posle tri meseca zakašnjenja od dana isteka roka za donošenje odluke o određivanju modela i metoda privatizacije, primila Odluku ministra privrede o privatizaciji ovog subjekta modelom prodaje imovine i metodom javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem. Za Pivaru je određen najgori mogući model za koji se unapred znalo da se čak i on neće sprovesti i da Poreska upava, kao jedini hipotekarni poverilac Pivare nema zakonskih mogućnosti da da saglasnost na Program za prodaju imovine, što je na osnovu člana 80. Zakona o privatizaciji uslov za stečaj. Zaposleni u Pivari su odmah regovali i tražili promenu ovog modela privatizacije, u saradnji sa privatizacionim savetnikom sačinili Program mera za racionalizaciju rashoda i povećanja obima proizvodnje za 2015. godinu u svrhu pripreme privatizacije, ali svaki njihov napor je bio uzaludan jer je očigledno već postojao unapred pripremljen plan gašenja firme.

LDP Jagodina traži odgovore na sledeća pitanja od nadležnih državnih organa:

  1. Na osnovu kojih kriterijuma je određen ovaj model privatizacije?
  2. Ko je u Agenciji odredio da „nema ozbiljnih“ strateških partnera za Jagodinsku pivaru, iako je je poslato devet pisama zainteresovanosti potencijalnih kupaca za ovu firmu?
  3. Zašto je doneta odluka o modelu i metodu privatizacije posle tri meseca zakašnjenja?
  4. Ko je predložio model prodaje imovine za koji se unapred znalo da ga je nemoguće sprovesti?
  5. Ko je odlučio koje firme će biti na spisku zaštićenih i na osnovu kojih merila
  6. Zašto od 2007. godine Jagodinska pivara 5 puta sprema privatizacionu dokumentaciju za Agenciju za privatizaciju i troše se državne pare u zavisnosti od toga ko je na vlasti, a tender se nikada ne raspisuje?

Liberalno demokratska partija zahteva od Agencije za privatizaciju i Ministarstva privrede da po hitnom postupku preispitaju odluku o privatizaciji Jagodinske pivare i traži odgovornost svih koji su učestvovali u svesnom kršenju Zakona o privatizaciji i onemogućili privatizaciju jedine Pivare u centralnoj Srbiji sa tradicijom dužom od 160 godina.

Predsednik Liberalno demokratske partije, Čedomir Jovanović, je i lično podržao radnike Jagodinske pivare u njihovoj borbi za opstanak i uspešnu privatizaciju firme, navodi se u saopštenju LDP.

 

 

Prethodni tekstLJUBI ME BRZO, ŽURIM
Sledeći tekstGDE ĆETE VEČERAS? U SKY ROMANSI NAJBOLJA ZABAVA!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime