KUGLER : SRBIJU SMATRAMO ŠVAJCARSKOM NA BALKANU 

0
Predsednik parlamentarne grupe srpsko – austrijskog prijateljstva u Skupštini Srbije Dragan Marković Palma sastao se u Beču sa predsednicom prijateljstva Austrija – Srbija u Saveznom parlamentu Austrije Gudrun Kugler 
 
Dragan Marković Palma je izjavio da je danas dan pun simbolike jer je na današnji dan 11.novembra 1918. godine u 11 časova potpisan mirovni sporazum izmedju članica Antante i Nemačke i Austrije čime je okončan Prvi svetski rat.
„Mi danas 11. novembra 2021. godine razgovaramo da  pojačamo saradnju dva parlamenta, da kroz saradnju informišemo Parlament Austrije o nepravdi koja je već godinama nad Srbijom, imajući u vidu da je Austrija država koja ima veliki uticaj u EU.
Najsrećniji bih bio kada bismo danas mogli u Beču da potpišemo sporazum o nestanku kovida 19. 
Želim da se zahvalim Austriji na podršci koju sve vreme daje Srbiji na putu ka EU, na ekonomskoj saradnji između naše dve države, da je preko 400 investitora iz Austrije otvorilo svoje proizvodnih pogona i preduzeća u Srbiji u kojima radi više od 20000 građana Srbije, najviše srpskih studenata koji studiraju van Srbije su upravo u Beču, što znači da je Beč grad bezbednosti, sigurnosti, budućnosti. Posebno bih zamolio gospođu Kugler, koja je iz najveće partije u Parlamentu Austrije, iz Austrijske Narodne partije, da nam pomogne da ubrzano otvaranje novih poglavlja u procesu pristupanja EU. Srbija je ispoštovala sve svoje obaveze kada je u pitanju ono što je EU tražila od nas kako bi postali član te velike porodice. Srbija se razlikuje od Srbije pre 10-12 godina, danas zahvaljujući predsedniku Vučiću Srbija ima munjeviti ekonomski razvoj, postoji stabilnost kursa evra, ekonomska sigurnost, u samom vrhu smo u svim evropskim institucijama koje prate rad Srbije. Prvi smo imali 4 vakcine u ponudi i izgradili smo dosta bolnica i kliničkih centara. Srbija od EU ne traži socijalnu pomoć već samo da se poštuje Ustav naše zemlje, da se poštuje zemlja u kojoj se poštuju ljudska prava u kojoj nacionalne manjine imaju veliko poštovanje i prava. I da EU ne veruje mnogo lažima koje joj plasira deo opozicije iz Srbije o navodno ugroženim pravima opoziciona o navodnoj blokadi medija. Sve su to laži“ rekao je Marković 
On je informisao predstavnicu austrijskog parlamenta o aktuelnoj situaciji u Srbiji i regionu, ukazujući na kosovsko pitanje, i naglasio da Albanci ne poštuju Briselski sporazum i stalno izazivaju nove tenzije.
Nedavno su mimo bilo kakvog sporazuma izašli sa dugim cevima na sever Kosova želeći da na taj način zaplaše preostale Srbe na Kosovu i izazovu nemire i tenzije. 
Srbija nije reagovala na te provokacije. 
Marković je domaćinu, gospođi Kugler preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića I predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića. Palma je pozvao gospođu Kugler da u januaru ili februaru dođe sa tridesetičlanom delegacijom poslanika I privrednika u Srbiju. 
Narodna poslanica i predsednica parlamentarne grupe austrijsko – srpskog prijateljstva u Parlamentu Austrije, gospođa Gudrun Kugler izjavila je da je za Austriju Srbija Švajcarska na Balkanu. Kada dobijete takvu pohvalu od predstavnika jedne od najrazvijenijih evropskih država kao što je Austrija, koja je i članica EU, onda to ima poseban značaj, i građani Srbije mogu da vide da je Srbija zadnjih godina zaista na dobrom putu. 
Gospođa Kugler je izjavila da želi brzi ulazak Srbije u EU kojoj po svemu pripada i da će Austrija to podržati i da vidi jedan snažan privredni razvoj u Srbiji, da joj je drago da čuje da se u Srbiji poštuju ljudska I manjinska prava.
Kugler je prihvatila poziv da poseti Srbiju sa jednom parlamentarno privrednom delegacijom.
Sastanku koji je trajao sat i po prisustvovali su i narodni poslanik Života Starčević, načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević i ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić.
Prethodni tekstU Starom Selu postavljen novi pešački most
Sledeći tekstNova benzinska stanica „MIHAJLOVIĆ“ u Paraćinu

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime