Kraljevo, Knić, Lučani i Ivanjica – vanredna situacija

0

U Kraljevu, Kniću, Lučanima i Ivanjici na snazi je vanredna situacija. Izlili su se potoci i kanali za odvodnjavanje. Voda je prodrla u kuće. U pojedinim opštinama evakuišu se domaćinstva. Naneta je velika šteta infrastrukturi – reka Gruža je odnela jedan most, oštećena je pruga Kraljevo–Kragujevac.

Prema podacima hidro-meteorološke stanice, za četiri sata palo je 85 litara kiše po metru kvadratnom.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić rekao je da je autobus na deonici Kraljevo-Kragujevac bio zaglavljen na putu, ali da su pripadnici sektora uspeli da ga izvuku i obezbede svih 15 putnika.

Zbog obilnih padavina od jutros je kritično i u skoro svim selima u Gornjem Dragačevu. Evakuisano je više od 20 domaćinstava zbog izlivanja potoka u selu Viča, potvrdio je za RTS predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

I na području Ivanjice bujični potoci izlili su velike količine vode na gradsko i seosko područje. Najviše problema ima u Priličkom polju i Raščićima gde je voda prodrla u kuće. Sve ekipe su na terenu, vatrogasne jedinice, komunalne službe.

U selima Gruža i Guberavac u Opštini Knić vatrogasci trenutno evakuišu ugrožena domaćinstva, na ulici vodena stihija otežava kretanje. U selu Zakuta reka Gruža koja je izazvala poplave odnela je most. U selu Pajsijević crkvena zvona upozoravaju na opasnost.

Predsednik Opštine Knić Miroslav Nikolić rekao je da je za dva sata palo preko 60 litara kiše po metru kvadratnom. Pričinjena je ogromna šteta na imovini, uginula je stoka, oštećena infrastruktura i usevi.

Magistralni put je bio u prekidu skoro tri sata, sada je normalizovan, rekao je Nikolić i istakao da im je najpotrebnije ljudstvo i tehnika kako bi se voda izvukla.

Tokom noći obilne padavine zabeležene su i na teritoriji Novog Pazara. Vodostaj Ibra je u toku jutra porastao za oko pola metra, ali još nema opasnosti od izlivanja. Rizično je u slivu Jošanice, Raške, Bjelice i Zapadne Morave.

Štab za vanredne situacije Novog Pazara održao je sednicu. „Pravovremeno smo reagovali, mehanizacija je na terenu, a tamo gde je bilo potrebno dostavljene su vreće sa peskom“, rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Naser Crnovršanin.

Rekao je da najveće probleme stvaraju divlji mostovi, te da su zbog njih uvedena dežurstva tokom kojih će mašine biti prirpavne za delovanje. Skrenuta je pažnja da deca koja prelaze mostove, a naročito divlje uvek budu u pratnji roditelja.

Odroni su učestali na magistralnom putu M22, kao i na regionalnom putu Biljanovac-Jošanička Banja. Reka Raška izlila se na par lokacija i poplavila useve i bašte. Potoci koji su nadošli zbog obilnih padavina tokom noći, poplavili su veliki broj bašta i useva na teritoriji opštine.

Prethodni tekstSelo Dulene odsečeno zbog padavina
Sledeći tekstTužna slika Kraljeva danas

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime