KOKAN: ZAR ČITAV RIM POSTOJI ZBOG JEDNOG JEDINOG ČOVEKA?

0

Gostujući u Novom danu reditelj Kokan Mladenović je istakao da je mogući razlog otkazivanja mjuzikla Koštana politička cenzura, jer, kako kaže, spada u nepoželjene ljude u beogradskim pozorištima, jer govori ono što misli. „Ne mislim ništa lepo o aktuelnoj vlasti“, kaže Mladenović.

Iako najavljivan, mjuzikl Koštana po drami Borisava Stankovića je otkazan, a Pozorište na Terazijama je u pismu upućenom medjima saopštilo da se nisu stekli uslovi za premijerno prikazivanje ovog komada. Kako kažu, razlog tome je nepoštovanje dva dogoverena roka, prvi 15. juna, koji je zatim produžen do kraja jula.

 „Mi smo imalni ogromne probleme sa produkcijom predstave Julije Cezar za Budva grad teatar, jer niko nema hrabrnosti da nas primi. Zato što Julije Cezar na jedan vrlo čudan način govori o današnjem vremenu. Kaže Šekspir – „Zar čitav Rim postoji zbog jednog jedinog čoveka i zar su zidine ovog grada napravljene da u njima živi i vlada jedan jedini čovek“ – to možda nekom deluje previše asocijativno u odnosu na vreme u kome živimo“, navodi Mladenović.

Mladenović kaže da je do sada imao dobru saradnju sa Pozorištem na Terazijama gde se mjuzikli „Čikago“ i „Maratonci trče počasni krug“ igraju sa velikim uspehom. Zato nije očekivao da će doći u bilo kakav spor sa njima

„Rok bi bio ispoštovan, jer smo previše ozbiljni da bismo sami sebe ugrozili. Nama su saopštili mejlom da predstave neće biti i to posle mnogo kreativnih sastanaka. U mejlu smo dobili objašnjenje u kome stoji da je pozorište več smislilo novi projekat koji će realizovati u našem terminu“, kaže on.

Kao još jedan od mogućih razloga za otkazivanje Koštane Mladenović navodi i odluku da nslovnu ulogu dodeli transrodnom umetniku iz BiH Boži Vreću.

„Pozorište i javnost nisu u moigućnosti to da progutaju“, kaže on.

„Božo Vrećo je neko ko svojim životom dokazuje da je Koštana moguća. Način na koji on peva i doživljava umetnost je vrlo važan. Nema trgovanja ulogama, ja Koštanu doživljavam kao Boža Vreću i radićemo je samo na taj način“, navodi Mladenović u Novom danu.

Srbija nema opoziciju

Kokan Mladenović smatra da u Srbiji trenutno ne postoji opozicija, „a zašto je to tako, to pitanje treba treba postaviti njima“ Kako kaže, imamo one koje su boravkom na vlasti kompromitovali instituciju demokratije.

„U vreme Miloševiša imali smo opoziciju, a sada oni koji misle svojom glavom su se povukli, oni koji su nastavili da se bave javnim životom su se udomili u neke partije, fondove…“

Kako je rekao, vlast ima apsolutnu kontrolu nad životom, „i videvši po ovim packama ima nameru da sve drži pod apsolutnom kontrolom“.

Mladenović kaže da ne vidi ni jedan razlog zašto bi se neko od kolega iz umetnosti prebaciovao u politiku u da je uvek iznenađen kad neko počne da se bavi politikom.

„Mislim da je bavljenje politikom potpuno suprotno od bavljenja umetnosti“.

Od rada ministra Tasovca očekivao je mnogo bolje rezultate i kako je rekao, spada u one koji su sa oduševljenjem pozdravili imenovanje ministra Tasovca.

„Ispostavilo se da sam u krivu. Smatram da pozorišni sistem treba srušiti i praviti nešto sasvim novo“.

N1

Prethodni tekstPOLICIJA TRAGA ZA NAPADAČEM NA ŽENE I DEVOJČICE
Sledeći tekstOSAM PONUDA ZA TELEKOM

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime