KNJIGA BISERKE JAKOVLJEVIĆ „PRIRUČNIK ZA VEŠTICE“ IZAŠLA IZ ŠTAMPE

0

U izdanju ,,Srpskog pera“ iz Jagodine iz štampe se pojavila knjiga proze ,,Priručnik za veštice“ Biserke Jakovljević, mastera i doktoranta pedagogije, porodičnog psihoterapeuta, publiciste, kolumnistkinje Infocentrale. Za izdavača se potpisao Bajo Džaković, recenzent je docent dr Ilijana Čutura, izuzetno atraktivna likovna i grafička oprema korica delo je Saše Selakovića, a poslovično profesionalno posao tehničkog urednika obavio je Zoran Jevremović. Knjiga, koja sadrži blizu 170 strana,odlično je odštampana u tiražu od tri stotine primeraka u jagodinskoj ,,Zlatnoj knjizi“.
bisaKnjiga je odmah po izlasku iz štampe izazvala veliko interesovanje medju ( naročito ženskom) čitalačkom publikom jer je u delovima ( u vidu kolumni) već objavljivana na portalu info centrala.rs i,kako na koricama, piše imala pet hiljada vernih čitalaca, dok na naslovnoj strani u vidu varijante podnaslova ili reklame stoji tekst sledeće sadržine: ,,Da li veštice stvarno poseduju magične moći ? Zašto je inkvizicija proganjala moćne žene ? Da li je Marija Terezija bila veštica ? Za ove i još mnoge druge stvari koje niste znali o vešticama saznaćete u ovoj knjizi“
Ovoj knjizi nije nimalo lako odrediti žanr: Narodna biblioteka Srbije ju je katalogizirala u odeljku knjiga – ,,Psihologija uspeha“, na koricama piše kolumne koje imaju pet hiljada vernih čitalaca, a u nekoliko redova posvećenih autorki piše da je ovo njen prvi roman. Iako ništa od pomenutog nije netačno čini se da bi najpreciznija odrednica bila publicističko esejistička hit proza, profeminističke provinijencije, koja je usmerena na edukaciju za ostvarivanje životnih uspeha, a uz to kroz naglašeno komunikativan stil doveden do perfekcije, prezentira više nego zavidnu erudiciju sa elementima istraživanja zaumnog u sebi i oko sebe, snažnim ličnim pečatom i koloritnim iskustvima.
Knjiga ,,Priručnik za veštice“ podeljena je na pet odeljaka: Uvod u tajnu znanja, Priručnik za lični rast i razvoj, Mali ezoterični priručnik, Biseri i dijamanti i Neću da budem komodor 64. Već u prvom ciklusu ( odeljku) u zapisu koji pod naslovom ,,Tajni kod“ i otvara ovu veoma zanimljivu ( i poučnu) knjigu prvo etimološki, a potom i semantički objašnjava šta su, zapravo, veštice ( od pamtiveka do danas) i konstatuje da je reč o veštoj ženi, ,,onoj koja poseduje znanje, mudrost, praktikuje veštine i praktičnu spretnost“, tvrdi da je ponovo došlo vreme matrijarhata i na kraju ovog prvog teksta zaključuje: ,,Ovaj priručnik je samo jedan skroman pokušaj da se deluje ženski defanzivno, u želji da se doprinese razotkrivanju mnogih zabluda o ženama u cilju jačanja ženskog principa, a na korist svih. Više nego ikada postoji potreba da bude redefinisana ženska i muška uloga u savremenom društvu.
PSIHOTERAPEUT
Biserka Jakovljević je diplomirani pedagog, master defektolog, porodični psihoterapeut, doktorant Univerziteta u Beogradu na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, joga instruktor, udata, majka tri ćerke, zaposlena u sistemu socijalne zaštite u Jagodini. Ovo je njen prvi roman nakon više objavljenih stručnih i naučnih radova.
( Tekst sa korica knjige)

Prethodni tekstTRAŽE SE STOLARI, ŠIVAČI, BRAVARI, VOZAČI
Sledeći tekst„TIM EXTRA“ NUDI NAJBRŽU REGISTRACIJU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime