KLAČAR: OPOZICIJA NIJE ISKORISTILA KRIZU VLASTI

0

Opozicija nije iskoristila krizu vlasti, ni afere koje su joj prethodile, šteta od sukoba u SNS će biti minimalna jer on brzo rešen, a vanredne parlamentarne izbore nije realno očekivati, ocenio je Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) u Novom danu.

Klačar smatra da je na odluku Tomislava Nikolića da se povuče iz predsedničke trke uticalo je to što je on video da ne može da dobije nikakvu ozbiljnu podršku, kao i da bi bilo “nezgodno” za njega da trči izbornu trku u kojoj bi osvojio samo par procenata glasova posle godina provedenih na vlasti.

Sukob oko predsedničkih kandidata je najozbiljnija kriza SNS od 2012 , ali ocenjuje Klačar i dodaje da dvojica lidera, predsednik Nikolić i premijer Aleksandar Vučić shvatili da je bolje da naprave kompromis kako bi umanjili štetu.

„Sreća za njih je da (kriza) nije dugo trajala, šteta postoji, ali je minimalna. To što je bila vremenski oročena i uz dogovor koje je dobro plasiran sinoć za rejting neće biti mnogo štetno”, rekao je on.

Podrška nije uverljiva, ali birači su dobili poruku da postoji kakvo takvo jedinstvo u SNS, objačnjava Klačar. “Shvatili su da im ova vrsta političkog trilera pravi štetu i da je bolje da se dogovore, naprave neki kompromis, makar i loš, ali da je posebno za stranku bolje da se dogovore i ne puste da loš duh izađe iz boce”, rekao je.

Utisak je da je Nikolić u kompromisu lošije prošao, i teško da će posle izbora on dobiti mesto predsednika stranke ili premijera, kazao je Klačar i dodao da misli da te funkcije nisu u igri. Ipak, kako je rekao, bilo bi neoprezno da sada objave da se ništa nije desilo.

N1

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime