KEŠ KREDITI NIKAD POVOLJNIJI, ALI OPREZ

0

Banke u Srbiji počele su da smanjuju kamate na gotovinske kredite u dinarima. Pojedine su prepolovile cenu keš zajmova, a sve u želji da bi privukle klijente. Keš pozajmice su najtraženije na tržištu i zbog toga je počela trka bankara sa cenama koje nude, ali koliko god da vam se čini ponuda primamljiva, savetuje se oprez.

Umesto dosadašnjih 12,50 odsto, koliko su iznosile kamate na nenamenske kredite, sada banke nude od 5,90 do 7,60 odsto na godišnjem nivou, pišu „Novosti“. Razlog za ovaj potez trebalo bi tražiti u poslednjoj odluci Narodne banke Srbije koja je snizila referentnu kamatnu stopu na tri odsto (dakle, toliko košta cena novca u Srbiji), pa bankari mogu da svoje zajmove prodaju i po šest odsto i da gotovo duplo zarade.

Rok otplate i do 120 meseci

Gotovinski krediti mogu se uzeti u iznosu od 5.000 dinara do tri miliona dinara, bez žiranata i depozita. Rok otplate je od 12 do 120 meseci. Bankarska naknada i dalje se zaračunava i iznosi od 1,5 do tri odsto. Plaća se jednokratno. Minimalna zarada klijenta koji želi da se zaduži može da bude i 15.000 dinara.

Ukoliko neko uzme 200.000 dinara sa rokom otplate od tri godine, mesečno će vraćati po 6.140 dinara. Ako želi da refinansira svoje obaveze kao što su keš kredit, kreditna kartica i dozvoljeni minus, može da se opredeli za duži rok. Najčešće je to 84 meseca. Tako ako se zaduži 500.000 dinara na sedam godina, svakog meseca će otplaćivati po 8.300 dinara.

Građani sada za razliku od prethodnih godina kada je postojao prećutni dogovor i kada su sve banke imale gotovo identične kamate, mogu da pronađu za sebe povoljniji keš zajam ako obiđu više banaka.

Banke su dosad zarađivale na gotovinskim kreditima i do tri puta više nego što je cena novca u Srbiji. Marže su im se kretale i od 12 odsto.

Keš se najlakše potroši, a rata ostaje

Ipak, bez obzira koliko vam se primamljivo izgleda mogućnost zaduživanja, dobro razmislite da li vam je keš kredit neophodan. Naročito ako već imate neke od kredita. Gotovina se najlakše potroši, a rata za otplatu ostaje. Pre nego što podnesete zahtev, procenite da li ćete i kasnije biti u mogućnosti redovno da izmirujete svoje obaveze, naročito kod ugovora kod kojih može doći do promene uslova otplate kredita, odnosno gde je promenljiva kamatna stopa.Jedan od rizika je i da ostanete bez posla, a rata i dalje ostaje.

kamatica.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime