KAKO NAPRAVITI SVOJU KREMU?

0

Ako želite da napravite svoju kremu, evo detaljnog uputstva kako da to uradite u kućnoj radinosti. Ovo je praktični vodič za izradu krema koje u potpunosti odgovaraju vašem tipu kože.

odredite tip kozeZa početak, odredite tip kože

Pre početka izrade kreme za lice najvažnije je odrediti tip kože. Operite lice, obrišite ga i uzmite komadić tankoga rižinog papira ili tanju papirnatu maramicu te joj razdvojite slojeve. Pritisnite maramicu ili rižin papir na lice. Ako je koža masna, papir će se zalepiti, upiti masnoću s lica i postati proziran. Ako se papir nigde ne zalepi – onda je koža suva. Ako se papir zalijepi za T-zonu (čelo, nos, brada), znači da je koža mešovita.

Nakon toga odredite cilj koji njome želimo postići. Trebamo se zapitati želimo li klasičnu negu ili se želimo rešiti određenog problema, poput bora ili mitesera. Pripremite dobar recept prema kojem ćete kuvati kremu. Bez obzira na to koliko dobre sastojke imali – ako nemate odgovarajuće mere i način izrade – postoji velika mogućnost da će krema završiti u kanti.

Nakon tih prvih koraka, potrebno je nabaviti sastojke koji bi trebali biti dobijeni prirodnim metodama (hladno prešanje, biouzgoj i sl.) i s odgovarajućim certifikatima (da ih je odobrilo Ministarstvo zdravlja i sl. ili da imaju međunarodni ekološki certifikat) te da su kupljeni kod proverenih specijalizovanih dobavljača.

napravite kremu 1napravite kremu 2

Potreban pribor

Posude u kojima ćete kuvati kremu neka budu od nerđajućeg čelika, a izvor topline onaj na struju – zato što su neki od sastojaka za prirodnu kozmetiku jako zapaljivi pa je dobro izbegavati rad s otvorenim plamenom. Mala ručna mešalica uvek će dobro doći, kao i čisti papirnati ručnici. Precizna elektronska vaga takođe je potrebna jer su količine koje se dodaju u kreme najčešće toliko male da ih klasična vaga za kolače ne može ni registrovati..

napravite kremu 3napravite kremu 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prirodnu kremu dobro držati u frižideru najbolje u staklenkama i potrošiti u roku od tri meseca. Imajte na umu da je prirodna kozmetika, bez obzira na prirodne konzervanse, lako kvarljiva pa uvek pre upotrebe sastojaka dobro operite ruke, a pre njegove izrade – i ambalažu i sredstva za rad. Iako je prirodna kozmetika gotovo sasvim sigurna, ponekad se može dogoditi da ste alergični na neki sastojak.

Kako biste izbegli neželjene posledice, kremom namažite malu površinu kože na nadlaktici te ostavite da odstoji preko noći. Ako je koža normalna i nema nikakvih znakova iritacije, krema je spremna za upotrebu.

masne faze (bazno ulje, macerat ili maslac)
vodene faze (prokuvana voda ili hidrolat)
emulgatora koji povezuje masnu i vodenu fazu

napravite kremu 5napravite kremu 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osnovna formula za izradu kreme za lice (za sve tipove kože)

Ova je formula osnova za izradu kreme u toploj pripravi. Krema koju ćete dobiti ovim postupkom idealna je za normalnu kožu i pružit će vam osnovnu negu. Ako želite obogaćenu kremu, s više masnoće, ovlaživača ili vitaminima koji bolje odgovaraju vašem tipu kože, te je sastojke najbolje dodati u ovu već gotovu i ohlađenu kremu.
Ako je budete držali u frižieru, rok trajanja bit će joj tri meseca. Najbolje ju je nanositi na čistu i suvu kožu ujutro, može poslužiti i kao podloga za dnevni make-up, a pogodna je i za nanošenje navečer, pre spavanja.

Sastojci:
Masna faza
12 ml baznog ulja ili maslaca (može i kombinacija 50:50)
5 grama pčelinjeg voska ili lanolina (prema želji – pogodniji su za zimsku kremu, izbegavati u letnjoj)
5 kapi eteričnog ulja prema tipu kože i nameni
Emulgator
5 grama emulgatora (Phytocream 2000 ili Lanette N)
Vodena faza
35 ml vode ili hidrolata

Koja su eterična ulja dobra za koji tip kože pogledajte ovde:

Normalna koža: kamilica, ruža, lavanda, neroli, jasmin, cedar i naranča regulišu povremenu neravnotežu i bubuljice te sprečavaju ljuštenje kože usled nepovoljnih vremenskih uslova.

Suha koža: lavanda, neroli, sandal, ruža, kamilica i bergamot sprečavaju isušivanje i perutanje kože te potiču optimalno lučenje sebuma, a sprečavaju i stvaranje mimičkih bora

Masna koža: čajevac, sandal, limun, ružmarin, kadulja i smilje reguliraju rad lojnih žlijezda i stvaranje povećane masnoće na površini kože te smanjuju proširene pore i sjaj karakterističan za masnu kožu

napravite kremu 8napravite kremu 9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Priprema:
1. Izvadite sastojke i pripremite ih u manjim posudama.
2. U manjoj posudi za kuvanje na pari pomešajte bazno ulje (maslac) i emulgator, a u drugoj manjoj posudi zagrejte vodu (hidrolat).
3. Pazite da ništa ne vrije.
4. Kada smese u obe posude budu približno jednako tople, uz lagano mešanje ulijte vodenu fazu u masnu te mešajte, najbolje manjom ručnom mešalicom, sve dok krema ne dobije čvrstu strukturu.
5. Zatim, prema želji, u gotovu kremu dodajte eterično ulje, vitamin, ovlaživač i prirodni konzervans, sve još jednom promešajte te ulijte u posudu.
6. Pustite da krema odstoji i ohladi se, oko sat vremena.
7. Zatvorite poklopac i spremite kremu u fružider.

Mary Novosel
Prethodni tekstVOJNI PENZIONER PRETIO PIŠTOLJEM ISPRED VLADE SRBIJE
Sledeći tekstSEKSI KIM KARDAŠIJAN REKLAMIRA JAGODINU?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime