KAKO DA UKRASITE STAN SUVIM CVEĆEM

0

Bilo da ste profesionalac u sušenju cveća, slučajno imate sačuvano suvo cveće, koje ste čuvali iz nekih sentimentalnih razloga, ili imate prelepo sveže cveće koje želite da sačuvate, suvo cveće može da bude divan dekor u vašem domu.

3-Kako da ga osušite:

Skupite cveće u buket i zavežite ga gumicom za tegle. Obesite ga naopačke da visi u nekoj prostoriji koja ima vazduha ili ventilaciju, zaštićenog od direktne sunčeve svetlosti. Posmatrajte kako se latice skupljaju i menjaju boju vremenom, i za par nedelja imaćete prelepe suve cvetove u divnim nežnim tonovima.

-Kako da presujete cveće:

Uzmite svaki cvet posebno, sa stabljikom ili bez, zavisi kako želite da ga presujete, raširite latice u obliku u kojem želite da cvet izgleda kada se dobro osuši i položite ga između novina. Zatim cvet u novinama stavite u neku debelu knjigu i preko nje stavite još nekoliko debelih, teških knjiga. Za nekoliko nedelja cvetovi će biti suvi i ispresovani. Pažljivo ih izvadite iz knjige.

Nekoliko načina da ukrasite dom suvim cvećem2

Ostavite cveće u vazi

Iako je vaše cveće osušeno, ne mora da znači da neće lepo izgledati u vazi. Umesto da vam nedostaje vaše sveže cveće, mlado i živih boja, sačuvajte ovo osušeno u istoj vazi. Tako će izgledati romantično, starinski i ukrašavaće vaš sto ili neko drugo mesto koje mu odredite.

Ostavite cveće da visi

Cveće se suši tako što visi naopačke. Umesto da ga skinete sa končića na koje su zakačeni, možete ga ostaviti da visi tamo gde ste ga sušili, ili ga premestiti na neko drugo mesto i rasporediti ga tako da vama izgleda dekorativno. Na primer može da visi sa kuhinjskih elemenata ili prozorskih okvira.

Napravite Potpuri

4Potpuri je mešavina suvih latica cveća, eteričnih ulja i začina koja se stavlja u dekorativnu posudu, kako bi namirisala i dekorisala sobu. Može se staviti i u platnene vrećice kako bi namirisala odeću. Možete ga lako napraviti tako što stavite u neku lepu drvenu, staklenu ili keramičku posudu latice vašeg suvog cveća, nekoliko kapi mirisnog ulja, a možete dodati i neko sveže začinsko bilje, štapiće cimeta, vanile, klinčiće karanfilića, kriške osušene pomoranže…

 

 

Napravite venac

Kupite bazu za venac u nekoj od prodavnica namenjenih kreativcima, i postanite kreativni! Pustite mašti na volju i od suvog cveća napravite prelepi venac. Možete ga okačiti na prozore, vrata ili zidove. Možete u njega dodati mašne, možete ga ukrasiti šljokicama, ili ga ostaviti samo da bude u svojoj prirodnoj lepoti. Ako ste malo veštiji, venac možete napraviti i od svežeg cveća i bilja sa stabljikama, u tom slučaju ne bi vam trebala baza za venac. Ostavite ga da visi i da se suši kao kada biste sušili buket, i vaš ukrasni venac biće prvo od svežeg, a za nekoliko nedelja od suvog cveća!

Ispresujte cveće

Od presovanog cveća možete da napravite svašta. Možete ga staviti u ram kao sliku i okačiti negde, možete ga staviti između dva tanka stakla i spojiti ivice stakla dvostranom trakom, možete njime ukrasiti stari nameštaj ili stare kutije, pa prefarbati lakom za drvo… Ima mnogo varijacija na temu suvog presovanog cveća, pustite mašti na volju i uživajte u vašem cvetnom domu!

Č.K. (http://www.mojenterijer.rs/dekor/kako-da-ukrasite-kucu-suvim-cvecem)

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime