KABLOVSKI OPERATER NAJAVIO PROMENE

0

Kablovski operater „Ikom“ obavestio je korisnike da bi od 1. januara mogli da ostanu bez signala B92, TV Prve, Hepija i Kopernikusa.

Ovi kanali bili su u ponudi osnovnog paketa, a iznenađenje je tim veće što su na spisku programi tri kuće koje imaju nacionalnu frekvenciju. Ako se to desi, veliki broj građana, posebno u Beogradu, mogao bi da ostane uskraćen za sadržaje te četiri televizijske stanice.

Jedna od njih je i Beograđanka Jelena Tomić, koja tvrdi da ovo nije prvi put da „Ikom“ krši ugovor.

– Kada sam se opredelila za „Ikom“, bilo mi je važno da u ponudi bude Si-En-En jer mi deca žive u Americi i želim da pratim tamošnja dešavanja. Ubrzo je, međutim, „Ikom“ iz osnovnog paketa izbacio taj kanal, a pojavila se Al Džazira. Sada danima ide obaveštenje da ću ostati uskraćena i za programe B92, Prva, Hepi i Kopernikus. Ako se to desi, otkazaću usluge i tužiću ih – kaže Tomićeva za „Blic“.

Šta se tačno dešava, nismo uspeli da saznamo od „Ikoma“ iako smo dugo pokušavali. Poslali smo pitanja mejlom i pokušali telefonom da dođemo do nekoga od odgovornih. Rampa za komunikacije sa odgovornima je spuštena, pa čak i sa PR službom. Operater koji nam se javio rekao nam je da je naš mejl prosleđen nadležnima i tu se priča završila.

Šta će biti prosleđeno od signala posle Nove godine korisnicima njihovih usluga, nismo uspeli zvanično da saznamo, ali nezvanično nam je rečeno da je problem novac. Naime, „Ikom“ i pomenute televizije ne mogu da nađu zajednički jezik povodom cene, a sve je dodatno zakomplikovala činjenica da „Ikom“ uskoro treba da uđe u sistem SBB, koji je kupio tu kuću.

– Transakcija nije završena jer Komisija za zaštitu konkurencije još nije odobrila kupovinu. Pregovori o emitovanju programa pomenutih televizija su u toku, međutim, rešenje još nije na vidiku – tvrdi naš izvor iz „Ikoma“.

Da rešenje još nije nađeno, potvrđeno nam je i iz TV Prve i B92.

– Postoji mogućnost da operateri „Ikom“, „Radijus Vektor“, JOTEL i drugi nadalje ne emituju naš sadržaj. Pregovaramo, a cilj je pravno regulisanje i korišćenje našeg sadržaja, kao što je praksa u svim uređenim sistemima. Mi ulažemo maksimalan napor kako bismo zaštitili interese gledalaca, kao i svoj program koji je izuzetno gledan i tražen. Nadamo se da će dogovor biti postignut u najskorijem roku. Ukoliko ipak ne dođe do pozitivnog rešenja, naš program će publika pratiti isključivo preko drugih operatera, s kojima imamo regulisan pravni odnos – kažu iz menadžmenta TV Prve i B92.

Obavezan samo javni servis

Iz Regulatornog tela za elektronske medije (REM) nismo uspeli da saznamo da li je ovakvo ponašanje „Ikoma“ zakonito. U svakom slučaju, po zakonu operateri jedino imaju obavezu da prenose program Javnog servisa, odnosno RTS i RTV.

blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime