„JULIJE CEZAR“ U SVILAJNCU – ŠTA BISTE VI URADILI …

0

Svilajnac je sinoć bio centar Srbije koja drži do kulture i političke istine. S porukom da nas revolucija neće spasiti i pitanjem „šta biste uradili kada biste videli da se vaša država kreće ka totalitarizmu? Kada bi jedan čovek postao suviše moćan, šta biste uradili da ga u tome zaustavite“ sinoć je održana srpska premijera komada Vilijema Šekspira ,,Julije Cezar” u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića.

3
-Srpsko pozorište je kukavičko pred vremenom u kojem živi i zabija glavu u pesak u odnosu na nagomilane problem svakodnevice. Upravo bi tetar trebalo da bude hrabar u vremenu kada nema hrabrih, kaže Kokan Mladenović i dodaje da ,, ljudi koji vode Svilajnac su među retkim hrabrima, koji su prepoznali značaj onog što radimo”.- Raduje me što je opština Svilajnac, koja ravnomerno vodi računa o zapošljavanju svojih građana, obrazovanju i kulturi, čime se vidno izdvaja iz opšteg sivila i bezidejnosti većinske Srbije, odlučila da prva profesionalna predstava u njihovoj produkciji bude upravo Šekspirov „Julije Cezar“6

5„Mi smo, u saradnji sa Grad teatrom iz Budve, uz sjajnu glumačku ekipu koju čine: Saša Torlaković, Sergej i Branislav Trifunović, Marko Marković i Jelena Minić, kao i uz moje vrsne saradnike, pokušali da napravimo jednu predstavu koja nas se jako tiče, koja odgovara izazovu svoga vremena, a koja, s druge strane, poštuje sve ono što je Viljem Šekspir napisao, gradeći svet „Julija Cezara“, kao svet propalih revolucija, uzurpirane demokratije, svet u kome se interesima naroda uvek manipuliše zarad vulgarnih interesa političke elite – kaže Mladenović.
– Stalo mi je da se moje predstave igraju tamo gde prostori slobode nisu ograničeni i gde moć javne reči kazane sa scene nije ućutkana autocenzurom, kukavičlukom ili pozorišnom malograđanštinom, što su, nažalost, termini koji određuju trenutno stanje beogradskog pozorišnog života. Sem retkih i časnih izuzetaka, taj pozorišni svet se vrti u krug, jureći sopstveni rep, poput dokonog psa, dok se oko njega gomilaju devijacije vremena i jednog društva u raspadu, o kojima bi teatar morao da progovori na sav glas.

Posle predstave koja će biti izvedena u petak, očekuje se izvođenje i u decembru. Krajem novembra „Julije Cezar“ biće odigrana u Somboru a zatim u Beogradu.

Prethodni tekstSERGEJ TRIFUNOVIĆ: SVILAJNAC VODI PAMETAN I SPOSOBAN ČOVEK
Sledeći tekstMLADI VRŠNJACIMA PREPORUČUJU KNJIGE U TIN ZONI

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime