JAGODINSKI STUDENTI U MAĐARSKOJ

0

Jagodinski studenti, članovi folklorne sekcije i orkestra Fakulteta pedagoških nauka, održali su kulturno-umetnički program u Lovri, mađarskom mestu sa većinskim srpskim stanovništvom, na poziv srpske samouprave, Srpskog metodološkog i pedagoškog centra u Budimpešti i uprave zadužbine Tekelijanum.

Studente je u Budimpešti primio ambasador Republike Srbije, Rade Drobac, istakavši na svečanom prijemu u Ambasadida mu je veliko zadovoljstvo štoje upoznao mlade ljude koji ulažu mnogo napora kako bi Srbima u dijaspori prenelideo mladalačke energije kroz tradicionalnu igru i pesmu, kao i da je upoznat sa tradicijom i načinom rada Fakulteta u Jagodini. Studenti su zahvalili na prijemu otpevavši, uz pratnju klavira, pesmu „Ovo je Srbija“, što je bio posebno emotivan trenutak za sve prisutne.
Budući učitelji i vaspitači posetili su kulturne znamenitosti Budimpešte, srpsku školu „Nikola Tesla“ i Sentandreju. Da su u pitanju mladi koji od srca igraju, pevaju i sviraju, pokazivalo se na svakom koraku. Poneta lepotom sentandrejske crkve, pevačka grupa spontano je izvela deo duhovnog repertoara, dok se u Budimpešti, na čuvenom Trgu ruža, ispred Gimnazije „Nikola Tesla“, na oduševljenje brojnih prolaznika, razvilo srpsko kolo.

jg-studenti-1
Centralni deo ovog putovanja bilo je gostovanje u Lovri, gde suse Srbima kojiu Mađarskoj žive još od seobe predvođene Arsenijem Čarnojevićem studenti jagodinskog fakulteta predstavili bogatim programom. Folklorni ansambl briljirao je izvođenjemigara iz Šumadije, gradskih kola i šopskih igara,dok je orkestar zagrevao dlanove brojne publike kompozicijama Temišvarka, Igra za dvoje i Vrteška. Program je upotpunjen izvornim narodnim pesmama u izvođenju studenata, kojima se, na opšte zadovoljstvo, u dvema numeramakao solista pridružila profesor muzike i dirigent Milica Stanković.
Ovo jedinstveno gostovanje samo je deo saradnje Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini i Srba u Mađarskoj, koje već godinama daje izvanredne rezultate. U junu će studenti još jednom doprineti očuvanju srpskog jezika i kulture u Mađarskoj tako što će se kao instruktori i vaspitači priključiti osoblju peštanske škole „Nikola Tesla“ na dečjem kampu na Balatonu.Jagodinski studenti ovo putovanje doživeli su kao pravu nacionalnu i kulturnu misiju. Očarani gostoprimstvom domaćina i izuzetnim reakcijama koje su izazvali nastupom u Lovri, studenti i njihovi profesori složni su u tome da će se svakom novom pozivu odazvati sa velikom radošću.

Prethodni tekstHULIGANI NAPRAVILI ŠTETU NA IMOVINI OBJEKTA „BEERHOUSE“
Sledeći tekstSODA VODA POTPUNO BAKTERIOLOŠKI ISPRAVNA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime