JAGODINKA KOBNA I PO NUŠIĆA I PO ILIĆA

0

Srpski komediograf Branislav Nušića i pesnik Vojislav Ilić, posle primirja u srpsko-bugarskom ratu, deo vojevanja proveli su u Jagodini, objavio je u Knjizi „Nušić i Jagodina“, istoričar Ninoslav Stanojlović.

Knjiga je izašla u izdanju Pozorišnog festivala „Dani komedije“ u Jagodini.
Svaki na svoj način, opisali su jedan pogreb u ovom gradu, Nušić u kratkoj priči „Sprovod“, a Ilić u pesmi „Sivo sumorno nebo“, napominje Stanojlović.  Sećanje na zajedničko vojevanje, Nušić, kome Srbija ove godine obeležava 150 godina od rođenja, ovako opisuje:

„Provodili smo tada jedan buran bohemsko-vojnički život, delili sve što smo imali i novac i hleb i ćebe, pod kojim smo spavali, pa čak i ljubav. Zajednički smo se

zaljubili u jednu lepu Jagodinku i izjavljivali da će nama samo tako draga biti ako nas bude obojicu podjednako volela.“
Nušić piše da su čak podelili i vlast – kaplarsku vlast: „Danju, za vreme obuke, ja sam bio pretpostavljeni njemu, ja sam komandovao, a on je slušao; noću on je bio pretpostavljeni meni, on je komandovao, a ja sam slušao“.
Pogreb jednog promrzlog druga, možda suseda, koji je bio iz Beograda, ostavio je neizbrisiv trag u sećanju i Ilića i Nušića. Stanojlović konstatuje da je „slika tog sumornog sprovoda u Jagodini, po kiši i blatu, sa taljigama i umornim pokislim kljusetom, koje ih jedva vuče, ostavilo trag u njihovom delima“.

Tanjug

foto Politika

Prethodni tekstSVEČANI KONCERT KUD „SEVOJNO“ 6. DECEMBRA U UŽICU!
Sledeći tekstSEDAM LOŠIH NAVIKA POSLE OBROKA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime