Izgradnja fabrike aviona počinje u martu

1

Srpska industrija lakih aviona (Sila) „Aero East Europe“ počeće u martu gradnju fabrike u Jagodini, najavio je danas vlasnik i direktor ove firme Milorad Matić.

Fabrika će se graditi na placu površine 1,14 hektara građevinskog zemljišta u javnoj svojini, koje je Skupština grada, bez naknade, neposrednom pogodbom, prenela na investitora.

„Investitor je u obavezi da izgradi objekat sa pratećim sadržajem u skladu sa vrstom delatnosti koju obavlja, ukupne površine 5.000 kvadartnih metara“, stoji u odluci Skupštine grada.

Precizirano je i da fabrika mora biti završena za dve godine, da na početku treba da zaposli najmanje 50 radnika sa teritorije Jagodine, a 100 do 150 u naredne tri godine, kao i da ta radna mesta budu sačuvana najmanje pet godina.

Fabrika će se graditi na Štipljanskom putu uz sadašnji Sportski aerodrom, registrovan 2010. godine kao letilište, a pista će biti najzahtevnija za izgradnju, ocenio je Matić.

Na mestu gradnje, na otvorenom, stručnjaci „Sile“, koriste lepo vreme za montažu aviona, a juče ih je posetila političko-privredna delagacija Turske, zajedno sa domaćinom predsednikom Skupštine grada Draganom Markovićem – Palmom.

Reč je o jednomotornim lakim avionima, metalne strukture, namenjenih pilotskim akademijama za obuku pilota, službama hitne medicinske pomoći, biznismenima, školama letenja, avio-taksi službama, objasnio je Matić.

Zahvaljujući visokom kvalitetu, a proizvode se od serifikovanih aluminijskih aeronautičkih materijala, i konkurentnim cenama, ova firma je do sada, iz fabrike u Jagodini i ranije u Kraljevu, isporučila 165 ovakvih aviona kupcima u zamljama Evropske unije i SAD, poseduje sertifikate Nemačke, Italije, SAD, Francuske, Švedske, a potpisan je ugovor i sa kupcem iz Indije, objasnio je Matić.

Marković je ranije izjavio Tanjugu da je plan grada da na Štipljanskom putu, izgradi aerodrom za avione do 80 putnika, koji će imati veoma važnu ulogu u razvoju turizma i privrede Jagodine, Pomoravlja i ovog dela Srbije, između aerodroma u Beogradu i Nišu, koji su od Jagodine udaljeni 140 i 100 kilometara.

Letilište, nukleus budućeg aerodroma u Jagodini, udaljeno je od administartivnog centra grada oko šest kilometara, površine je oko 40.000 kvadratnih metara i prvi je stepen budućeg poslovnog aerodroma. Prema ranijem projektu, imaće upravni zgradu, pistu, toranj, dve benzinske pumpe…

Jagodina je imala aerodrom 1951. godine.

Tanjug

Prethodni tekstPRIJATELJSKA POSETA: Dragan Marković Palma ugostio delegaciju iz Turske
Sledeći tekstUhapšen pod sumnjom da je udario biciklistu i pobegao

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime