ISTRAŽIVANJE POKAZALO – JAGODINKE SMATRAJU DA ŽENA VREDI SAMO AKO JE MAJKA

0

Čak 76 odsto devojaka u Obrenovcu, Vranju, Novom Pazaru, Kikindi i Jagodini smatra da je žena potpuno ostvarena samo ako postane majka, odnosno da žena jedino vredi ako je ispunila tu funkciju.

Istraživanje je sprovedeno u pet gradova u Srbiji, a podaci su prikupljeni kroz upitnike koje su popunjavale devojke završnih razreda srednjih stručnih škola i gimnazija (18 i 19 godina). Glavni cilj istraživanja bio je da se stekne uvid u iskustva mladih devojaka, kao i u njihove stavove prema rodnim ulogama i rodno zasnovanom nasilju.

Pokazalo se da ključni problemi s kojima se devojke suočavaju u lokalnim zajednicama proističu iz društvenih normi, zbog čega one svoje ishodište nalaze u stereotipnom viđenju rodnih uloga.

Mnoge od ispitanih devojaka ističu da su neki njihovi stavovi, aktivnosti ili ponašanja bili osporavani samo zato što su devojke, navode i praksu osuđivanja sredine zbog njihovih „rodno netipičnih“ stavova, ali i da su osporavane jer „ne mogu da zbog svojih fizičkih i kognitivnih karakteristika, na primer, igraju šah ili voze auto samo zbog toga što su žene“.

Značajno je zapažanje i da većina ispitanica ne zna da li bi u svetu bilo manje problema da ima više žena u politici, što se uklapa sa otkrićem da mali procenat njih ima priliku da o politici razgovara u školama, ili da o tome razgovara sa svojim prijateljicama, a naročito da razgovara o ženama u politici. Ohrabrujući je nalaz da veliki broj devojaka želi da o ovome uči više.

Devojke smatraju da ravnopravnost žena i muškaraca treba da bude jedan od najviših ciljeva u našem društvu (s tom se tvrdnjom slaže čak 92 odsto devojaka), te da je za rodnu ravnopravnost i unapređenje položaja žena od ključnog značaja obrazovanje, kreiranje i izvođenje rodno osetljivog školskog programa. U tom smislu 69 odsto devojaka navelo je da u školama uopšte ne razgovaraju o poznatim ženama, a kao svoje uzore navodile su Desanku Maksimović, Nadeždu Petrović, Milunku Savić, ali i da nisu upoznate sa ženama u drugim oblastima nauci, politici…

rtv.rs

Prethodni tekstNA FAKULTETU PEDAGOŠKIH NAUKA – DEJAN CUKIĆ I SPORI RITAM BEND
Sledeći tekstULIČNI PRODAVAC U JAGODINI PRODAO 400 NOVOGODIŠNJIH ČESTITKI

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime