Istina o projektu rekonstrukcije Opšte bolnice u Paraćinu

0

Povodom izjave Povereništva Srpske napredne stranke u Paraćinu u kojoj se govori o projektu rekonstrukcije Opšte bolnice u Paraćinu, u cilju preciznog i istinitog obaveštavanja javnosti, dajemo sledeće saopštenje:

„Projektna dokumentacija za rekonstrukciju Opšte bolnice u Paraćinu izrađuje se u skladu sa dogovorom o rokovima sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, te je neistinit navod iznet na KZN takozvanog Saveta za zdravstvo u SNS Paraćin. Jedini razlog za to što se izrada projektne dokumentacije ne sprovodi brže je nesposobnost menadžmenta Opšte bolnice da definiše potrebe bolnice za potrebe projektnog zadatka i izrade projektne dokumentacije.
Dodatni problem je i promena na čelu Opšte bolnice, zbog čega je izgubljeno dodatno vreme dok se novi direktor snašao na dužnosti, zbog čega je Opština insistirala na sastanku kako bi se konačno precizirali elementi projektne dokumentacije i koji je održan tek 10. jula 2019. godine, neposredno pred KZN takozvanog Saveta za zdravstvo u SNS Paraćin.
Prvi korak u izradi projektno-tehničke dokumentacije, a pre raspisivanja javne nabavke od strane Opštine za izradu građevinskih projekata, bio je izrada projektnog zadatka.
Pored neophodnog vremena za izradu, projektni zadatak je morao da se usaglašava sa predstavnicima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i podrazumevao je aktivno učešće odgovornih lica i službi Opšte bolnice. Prilikom izrade pomenutog projektnog zadatka i njegovog usaglašavanja, stručna lica (projektanti) duži vremenski period su čekali i na izjašnjavanje rukovodstva Opšte bolnice o potrebama, koje su se odnosile na sistem organizacije i pravila iz oblasti zdravstva, a koje su u bitnoj meri uticale na izradu projektnih zadataka. Stalne promene zahteva prema projektantima, kako u pogledu sanacije postojećih, tako i u pogledu sadržaja novog objekta urgentne medicine, zahtevale su određeni vremenski period za realizaciju.
U decembru 2018. nadležna opštinska Uprava za investicije i održivi razvoj raspisala je javnu nabavku za izradu obimne projektne dokumentacije, a na osnovu više puta ispravljanog, dorađivanog i usaglašavanog projektnog zadatka. Potpisan je ugovor sa projektantskom kućom koja je počela izradu potrebne dokumentacije. Sam proces izrade podrazumeva izradu sledećih projekata, za sve pojedinačne objekte Opšte bolnice i Doma zdravlja, kao i za budući novi objekat Urgentnog centra: IDR (Idejno rešenje), IDP (Idejni projekat) ili PGD (Projekat za građevinsku dozvolu) i PZI (Projekat za izvođenje).
IDP, PGD i PZI sadrže sledeće pojedinačne projekte: Projekat arhitekture, Projekat konstrukcije, Projekat hidrotehničkih instalacija, Projekat elektroenergetskih instalacija, Projekat telekomunikacionih i signalnih inatalacija, Projekat mašinskih i termotehničkih instalacija, Projekat tehnologije, Projekat pripremih radova, Glavni projekat zaštite od požara, Projekat dojave požara, Elaborat energetske efikasnosti, Elaborat zaštite životne sredine.
Smenom rukovodstva Opšte bolnice pojavili su se novi zahtevi prema projektantima koji su započeli izradu projekata prema postojećim projektnim zadacima. Novi zahtevi su dodatno usporili obiman posao izrade svih pomenutih dokumenata. Od projektanata je zahtevano da menjaju projektna rešenja.
Sve što je bila obaveza opštine Paraćin u vezi sa izradom projektne dokumentacije je preduzeto. Opštinska Uprava za investicije i održivi razvoj je ugovorila izradu projektne dokumentacije i na dinamiku izrade pojedinih dokumenata, koja je sastavni deo ugovora u smislu ubrzanja rokova, ne može da utiče.
Po ko zna koji put jedna stranka, pokušava da politizuje projekte koji su od opšteg interesa za sve građane opštine Paraćin i na taj način ubira jeftine političke poene. U nedostatku ideja i političkih rezultata, svako malo se na konferencijama iznose paušalne ocene koje u najmanju ruku mogu samo da štete realizaciji zahtevnih projekata na kojima radi veliki broj stručnih lica, koja nemaju veze sa svakodnevnom politikom, koja se trude da maksimalno profesionalno obave svoj posao.
Prema svemu navedenom, izjava tzv. Saveta za zdravstvo Povereništva Srpske napredne stranke može se razumeti kao nepotrebna politizacija poslova opštinskih i republičkih organa u realizaciji vrlo bitnih projekata za građane Paraćina, koji se sprovode kroz obostranu profesionalnu saradnju između opštine Paraćin i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije.“

 

(Medijski sadržaj je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

Prethodni tekstKUD „Goša“ u Svilajncu
Sledeći tekstParaćin sređuje 28 ulica ove i sledeće godine

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime