INICIJATIVA „NOVINARI NE KLEČE“ NASTAVLJA PROTESTE, U JAGODINI U PONEDELJAK U 19

0

Klub novinara Pomoravlja i Inicijativa „Novinari ne kleče“ nastaviće proteste širom Srbije sa zahtevom za zaštitu profesionalnih i radnih prava. Protest će biti održan u ponedeljak u 19 sati na jagodinskom skveru. Zahteve će novinari u Beogradu u toku dana zvanično predati Vladi Srbije.

„Skupština Srbije je smenila ministra odbrane Bratislava Gašića, zbog uvrede upućene novinarki Zlatiji Labović. To je učinjeno na način koji pokazuje neshvatanje smisla Gašićeve smene, jer su i novinari i pojmovi pristojnosti i odgovornosti nosilaca javnih funkcija izvrgnuti ruglu. Zbog toga nastavljamo sa protestima. Istoga dana, u ponedeljak 8. februara, u podne ćemo zvanično predati listu naših zahteva Vladi Srbije“ ističu u Inicijativi „Novinari ne kleče“.

Kako ističe izvršni urednik portala „Cenzolovka“ Zoran B.Nikolić „Bratislav Gašić je u Skupštini dočekan aplauzom, a poslanici vladajuće većine su pokazali da ne samo da ne misle da je Gašić učinio nešto loše, nego su spremni da na samoj sednici ponavljaju njegovo ponašanje“.

„Mislim, pre svega, na istup poslanika Marjana Rističevića. Mi protestujemo zbog dva aspekta Gašićeve izjave: jedan je tretman žena u našem društvu. Za promenu na tom polju spremni smo da se borimo sa svim ostalim snagama u društvu. Ali drugi problem koji je ogolila Gašićeva uvreda, nepodnošljiv položaj novinara i medija, iako svima nanosi štetu, izgleda samo nas boli, i na to se odnosi većina naših zahteva“ rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da se o položaju medija u Srbiji u skupštinskoj sali gotovo nije čula nijedna reč. Malo se govorilo čak i o položaju i tretmanu žena, a tek nešto više o ostalim problematičnim postupcima ministra odbrane.

„Najviše vremena je potrošeno na međusobne uvrede i prebacivanje krivice između bivših i sadašnjih vladajućih stranaka i pozorišni igrokaz inspirisan idiotskim tvitom poslanika Demokratske stranke Dragana Šutanovca. Smatramo da je to učinjeno svesno i namerno, da bi se izbegla rasprava o temi u kojoj nijedna stranka zastupljena u Skupštini ne bi imala čime da se pohvali. Ono što se danas dešavalo u Skupštini Srbije doživljavamo ne kao ispunjenje našeg zahteva, već kao dodatnu uvredu i poniženje. Zbog toga ćemo biti još uporniji. U ponedeljak ćemo, pre redovnog protestnog okupljanja, zvanično uručiti listu konkretnih zahteva da članovi Vlade, svako u svom resoru, obezbede otklanjanje nezakonitosti koje su novinare i medije do ovde dovele. Narednih dana podnećemo zahteve i svim ostali državnim institucijama čije je nepoštovanje zakona dovelo do ovakvog stanja“ precizirao je Nikolić.

Pozivamo medijske radnike širom Pomoravlja da se pridruže protestu u Jagodini kako bi zajedničkim snagama ukazali na težak položaj medijskih radnika i katastrofalno stanje u oblasti javnog informisanja, gde se sistematski suzbija svako istinito i pravovemeno informisanje građana o pitanjima koja su za njih najvažnija, a za koje su kriva loša zakonska rešenja ove i prethodnih vlada, ali još više samovolja izvršne vlasti, odsustvo vladavine prava i tolerisanje nezakonitog ponašanja i uticaja na medije nosilaca vlasti, vlasnika i menažmenta medija i različitih moćnih interesnih grupa.

 

Prethodni tekstJAGODINA DOVELA BIVŠEG NAPADAČA ZVEZDE
Sledeći tekstNA PODRUČJU POMORAVSKOG OKRUGA ZAPLENJENO 25 KG NARKOTIKA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime