IN MEMORIAM BORISLAV RADOSAVLJEVIĆ 19.11.1937 – 07.10.2022.

0

Danas je posle kratke i teške bolesti, u 85.godini, preminuo naš kolega, poznati jagodinski novinar i književnik, Borislav Bora Radosavljević koji je dugi niz godina radio u Radio novinskoj ustanovi ,,Novi put“.
Borislav Radosavljević je rođen 19.novembra 1937.godine u selu Jovcu, na sredokraći između Ćuprije i Jagodine. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, a gimnaziju u Ćupriji. Februara 1962. je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Grupi za svetsku književnost. Radio je kao novinar u listu ,,Kablovi“ (Industrija kablova Svetozarevo), potom kao glavni i odgovorni urednik tog lista, od 1963. do kraja 1969. Godine. Potom prelazi u nedeljnik ,,Novi put“ koji je i u to vreme pokrivao šest pomoravskih opština : Jagodinu ( tadašnje Svetozarevo), Ćupriju, Paraćin, Svilajnac , Despotovac i Rekovac. Tu je radio sve do penzionisanja 2001.godine obavljajući razne dužnosti. Bio je urednik rubrike, zamenik glavnog i odgovornog urednika lista, glavni i odgovorni urednik lista, šef propagande, direktor Radio novinske ustanove ,,Novi put“. Bio je dopisnik ,,Mladosti“, ,,Politike“ i ,,Politike ekspres“, a takođe je izveštavao i za Radio televiziju Beograd.
Uporedo sa pisanjem za novine i druge medije bavio se i književnim radom. Kao gimnazijalac pisao je pesme i priče. Prvi put je objavio pesmu ( ,,Ljubav na periferiji“) u listu ,,Omladina“ još kao gimnazijalac, u proleće 1956.godine. Kasnije piše isključivo prozu i objavljuje priče u raznim listovima i časopisima. Prvu samostalnu knjigu, roman ,,Vreme kad smo ženili Pavla“, objavio je 1971.godine. Objavljen je u pet hiljada primeraka i prodavan u celoj ondašnjoj Jugoslaviji. Sledeću knjigu, roman ,,Donja mala“, objavio je 1981.godine. Posle toga objavio je sledeće knjige : ,,Ravnogrešnici“, roman 1989.godine za koji je dobio nagrade ,,Dušan Srezojević“ i ,,Svetozar Marković“. Zatim sledi knjiga priča ,,Srpski beleg“ koja je objavljena 1991. godine. Potom je 1993. objavio roman ,,Anđelko i drugovi“koji je bio u konkurenciji za NIN-ovu nagradu. Nakon toga 1997.godine objavljuje knjigu ,,Zločin vlasti“ u kojoj su sadržani članci i polemike, a takođe 1997.godine objavljuje i roman ,,Eriksonovi daleko“ za koji je dobio ,,Kristalnu prizmu“ za najbolji roman godine. Knjigu ,,Traganje za vođom“, ogled iz istorije razuma objavljuje 2002.godine i za nju dobija nagradu ..Živojin Pavlović“. Zatim slede knjige, roman ,,Slavoluk“ objavljen 2005.godine i ,,Moć da se kaže“, dnevnik pisca od 1969 – 2000.godine, koja je objavljena 2008.godine i za koju je Radosavljević nagrađen nagradom regionalne književne asocijacije ,,Juhorsko oko“, za najbolju knjigu godine. Slede romani ,,Udvorica“ objavljen 2015. i ,,Drama o odlasku“ koji je objavljen 2018.godine. Poslednji roman ,,Izlet s pukovnikom“ Radosavljević je objavio 2020.godine.

 

 

Prethodni tekstPoverenica za zaštitu ravnopravnosti pozvala na pitanje konkretne odgovornosti u Vršcu
Sledeći tekstMejlovi upozorenja o bombi stigli izvršiteljima u Jagodini

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime