FONDUE – SIR KOJI SE TOPI

1

Fondue (fondi)  je tradicionalno švajcarsko jelo koje vodi poreklo sa Alpa i to sa seoskog područja  iz okoline Valea.  Za njega se  koriste namirnice kojih je uvek bilo zimi u kući – sir, vino, tvrdi hleb.. Obzirom da se radi o tradicionalnom jelu, nikada ne izlazi iz mode.  Uživanje u hrani podrazumeva da je sa nekim podeliš pa jedenje Fondija  je  pravi ritual koji predstavlja uživanje u trenutku a i u društvu sa kojim konzumiraš. Za  švajcarsko nacionalno jelo  proglašeno je  1930.godine i  sastoji od specijalne mešavine najkvalitetnijih sireva (najmanje dve vrste), metalne posude u kojoj se sir  topi iznad plamena i dugačkih metalnih viljuškica kojima je nabadaju kockice hleba i umaču u sir.

Važno je zapamtiti da je Fondi uvek glavno jelo, nikada ni predjelo niti deo obroka.

Potrebno je: (za 2-3 osobe)

400 gr sira Fondue (može se kupiti  pripremljena mešavina)

2 čena belog luka

4 dl belog vina

Kockice suvog hleba sa koricom

Za prilog:

Kiseli krastavčići

Kiseli luk

Biber i  mešavina začina po izboru

1U metalnoj posudi zagrejati sir pomešan sa belim vinom i sitno seckanim belim lukom. Kada se istopi (na šporetu) prebaciti na sto na kome je postavljeno postolje sa  plamenom . Specijalnom dugačkom viljuškicom nabosti kockicu hleba i umočiti u sir i dobro je natopiti (povlačiti po dnu gde je sir najvreliji) i zatim po želji umakati u začine i biber (koji ste unapred pripremili na tanjiru) i lagano konzumirati zajedno sa krastavčićima i lukom. Pijuckati belo vino i tako sporo i lagano večerati  sa uživanjem  a 3obavezno u dobrom društvu.  Pravi gurmani uz sve to gustiraju i belo grožđe koje se odlično slaže sa belim vinom.

 

2Obavezno pripremiti biljni čaj koji je dobro konzumirati posle večere.

Prijatno!

Prethodni tekstZAPISI IZ PRIZEMLJA: SUNCOKRETI
Sledeći tekstSUZANA LUBURA: VOLELA BIH DA I U VAZDUHU OSETIM ,,DANE KOMEDIJE”

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime