Fondue (fondi) je tradicionalno švajcarsko jelo koje vodi poreklo sa Alpa i to sa seoskog područja iz okoline Valea. Za njega se koriste namirnice kojih je uvek bilo zimi u kući – sir, vino, tvrdi hleb.. Obzirom da se radi o tradicionalnom jelu, nikada ne izlazi iz mode. Uživanje u hrani podrazumeva da je sa nekim podeliš pa jedenje Fondija je pravi ritual koji predstavlja uživanje u trenutku a i u društvu sa kojim konzumiraš. Za švajcarsko nacionalno jelo proglašeno je 1930.godine i sastoji od specijalne mešavine najkvalitetnijih sireva (najmanje dve vrste), metalne posude u kojoj se sir topi iznad plamena i dugačkih metalnih viljuškica kojima je nabadaju kockice hleba i umaču u sir.
Važno je zapamtiti da je Fondi uvek glavno jelo, nikada ni predjelo niti deo obroka.
Potrebno je: (za 2-3 osobe)
400 gr sira Fondue (može se kupiti pripremljena mešavina)
2 čena belog luka
4 dl belog vina
Kockice suvog hleba sa koricom
Za prilog:
Kiseli krastavčići
Kiseli luk
Biber i mešavina začina po izboru
U metalnoj posudi zagrejati sir pomešan sa belim vinom i sitno seckanim belim lukom. Kada se istopi (na šporetu) prebaciti na sto na kome je postavljeno postolje sa plamenom . Specijalnom dugačkom viljuškicom nabosti kockicu hleba i umočiti u sir i dobro je natopiti (povlačiti po dnu gde je sir najvreliji) i zatim po želji umakati u začine i biber (koji ste unapred pripremili na tanjiru) i lagano konzumirati zajedno sa krastavčićima i lukom. Pijuckati belo vino i tako sporo i lagano večerati sa uživanjem a obavezno u dobrom društvu. Pravi gurmani uz sve to gustiraju i belo grožđe koje se odlično slaže sa belim vinom.
Obavezno pripremiti biljni čaj koji je dobro konzumirati posle večere.
Prijatno!
A gde se može kupiti fondue mešavina?