Etno selo STOLOVO kod Paraćina idealno za beg, odmor i opuštanje (FOTO)

0

Etno selo Stolovo smešteno je u moravskoj dolini između gradova Ćuprije i Paraćina, uz sam Koridor 10. Od Beograda je udaljeno 150km, a od Niša 80km. Pristup je omogućen sa dve strane, direktno sa auto puta, iz pravca Beograd-Niš, ili iz pravca magistralnog puta Paraćin-Ćuprija. Pristup je omogucen direktno sa auto puta ili lokalnim putem


Namera je bila da se tranzitnim prolaznicima, stranim turistima i domaćim posetiocima ponudi nešto drugačiji turistički sadržaj koji predstavlja spoj tradicije i komfora modernog doba. 


Selo se prostire na površini od 2,5 ha, sa izgrađenim objektima oko 5,000 m2 od tradicionalnih materijala, pretežno kamena, drveta i cigle. Sredinom sela protiče seoski potok koji dolazi sa obližnjeg Karađorđevog brda, i on deli selo na dva dela.
Na levoj strani izgrađeni su uglavnom objekti namenjeni smeštaju i sastoji se od 3 konaka i više zasebnih kuća u moravskom stilu. Selo će raspolagati sa 44 standardne sobe i 11 apartmana i moći će da ugosti oko 150 gostiju. U središtu ce se nalaziti delimično urađeno jezero za kupanje, a tu ce biti i dve pećine, od kojih će jedna biti ledena, a druga slana. Pored pećina se nalazi podzemni tunel ljubavi u čijem središtu postoji bunar želja. Na istoj strani je i veštačko brdašce na čijem vrhu je izgrađena zvonara i postavljen krst visine 7m, a uskoro će biti započeta izgradnja male seoske crkve. Ispod brda se nalazi imitacija malog seoskog groblja.


Na desnoj strani od potoka nalazi se Rajačka pimnica, autentično preneta iz Rajca kod Negotina. Pored vinskog podruma tu se nalaze seoska kovačnica, grnčarska radionica a u sledecoj fazi i staklara i pivara. U središtu desnog dela sela nalazi se dekorativno jezero, preko kojeg prelazi viseći most. Na jezeru se nalazi drvena vodenica, replika stare vodenice sa Velike Morave, a preko puta nje je i vodenica potočara izrađena od kamena. Do vodenice je seoska kafana, smeštena u spratnom objektu koji krase posebni doksati. Pored se nalazi letnja kuhinja kao zaseban objekat u kojem su smeštene dve zidane pekare, dva ognjišta, dve pušnice i pečenjara. U tom delu je i veliko travnato dvorište sa letnjim šankom, fontanom, letnjom pozornicom i delom namenjenom najmlađima. Tu je i brvnara koja je preneta u Stolovo iz Starog sela kod Velike Plane i u kojoj je će biti smešten seoski muzej starina. 

Čuvati tradiciju dužnost je svakog naroda, a mi smo tradiciju, lepotu, spokoj i specifičnost srpskog sela pretočili u turističku atrakciju koja vam nudi svoj mir, put u prošlost i oazu spokoja u uzavrelom tempu veka kojem pripadamo.

(Tekst je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime