ENM usvojio predloge dr sci. med. Hristosa Aleksopulosa iz oblasti digitalizacije i telenursinga

0

Od 10. do 13. aprila u Rostovu u Rusiji održana je 27. godišnja konferencija ENM (European Nursing Module) Udruženja visokih medicinskih škola koje čine 28 ustanova iz 14 zemalja Evrope. Visoku medicinsku školu strukovnih studija Ćuprija predstavljao je direktor dr sci. med. Hristos Aleksopulos, a pored članova ENM mreže, prisutni su bili i potencijalni novi članovi, uvaženi profesori iz Rostova na Donu i gosti iz okruženja.

Na konferenciji se pored diskusije o finansijama, evaluaciji međunarodne razmene studenata i brojnih prezentacija, govorilo i o KA2 Erasmus + projektu Strateškog partnerstva za visoko obrazovanje. Osnovni predmet projekta je organizacija koja bi bila aktivna u oblasti obrazovanja, obuke i mladih, preduzeća, državnih tela, organizacije građanskog društva koje su aktivne u različitim socioekonomskim sektorima i mogu da sarađuju ostvarivanjem strateških partnerstava i da sprovode inovativne prakse koje će uticati na kvalitetnije podučavanje, obuku, učenje, omladinski rad, institucionalnu modernizaciju i društvene inovacije.

Direktor VMŠSS Ćuprija dr sci. med. Hristos Aleksopulos je izneo nekoliko predloga o upotrebi informacionih tehnologija u saradnji između institucija i predstavio digitalnu platformu Telenursing koja je bila sa oduševljenjem prihvaćena.

„Telenursing bi doneo mnoge koristi obrazovanju, ali i praksi medicinskih radnika i pacijenata. Odnosi se na upotrebu informacionih tehnologija u pružanju usluga sestrinstva na fizičkoj udaljenosti između pacijenta i medicinske sestre, ili između bilo kog broja medicinskih sestara.Takođe bi smanjio troškove i povećao pokrivenost zdravstvene zaštite udaljenim, ruralnim, malim ili retko naseljenim regijama. Pored toga, to bi u velikoj meri doprinelo boljoj i bržoj saradnji medicinskih radnika širom Evrope i sveta, kao i obrazovanja na daljinu.“- izjavio je Aleksopulos.

VMŠSS Ćuprija članica je ENM organizacije još od 2007, a glavna odlika mreže je međunarodna razmena studenata. Ova škola već više od 11 godina pruža mogućnost svojim studentima da svoja znanja usavršavaju u Švajcarskoj, Belgiji, Portugaliji i td, kao i da ugoste neke od studenata iz škola širom Evrope.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime