DR SUZANA MATEJIĆ: NEĆU DA IDEM IZ SRBIJE, OVO JE MOJA ZEMLJA (SAVEZ ZA BOLJU JAGODINU BR 5)

0

Levica Srbije može da se pohvali da su u njenim redovima mladi, obrazovani ljudi. Takav je slučaj i u Jagodini. Dr Suzana Matejić nije pre Levice Srbije bila član stranaka. Danas je kandidat za odbornika koalicje „SAVEZ ZA BOLJU JAGODINU“ broj 5.

„Došla sam na poziv prijatelja koji su dugo u politici i kojima verujem. Odlučila sam se na to jer sam dete iz radničke porodice. Moji roditelji rade u Fabrici kablova i svojim platama su me školovali, a sada kao lekar sa suprugom koji je takodje završio ozbiljan fakultet, ne možemo da priustimo detetu ono što su nama roditelji mogli. Suprugu ni fakultet nisu priznali, nije član nijedne stranke. Podržavam ideju Borka Stefanovića jer želi da radničkim porodicama vrati dostojanstvo. Da spreči odlazak mladih lekara iz zemlje. Prosle godine je 1000 lekara otišlo odavno, što je strašan podatak“ kaže dr Matejić.

Ona takođe smatra da u Srbiji ne postoji višak zaposlenih zdravtsvenih radnika.

„Medicinske sestre moraju da budu uz lekara i da vrše medicinske poslove, a ne poslove administrativih radnika. Treba popuniti kapacitete Doma zdravlja mladim lekarima koji će savesno obavljati posao. Zalažem se da se lekari plaćaju u odnosu na težinu posla koji obavljaju, po broju intervencija. Ne može jedan lekar da primi 15 pacijenata a drugi 60. Takođe, zalažem se da se mladim lekarima dodele specijalizacije a ne da čekamo da vraćaju iz penzije dobre lekare koji su zaslužili da odu u penziju posle mukotrpnog rada ali jednostavno nema ko da ih zameni. Potrebno je ukinuti zakazivanje na nivou primarne zdravstvene zaštite. Ko god kroči u Dom zdravlja mora da bude primljen. Majkama dece obolele od retkih, neizlečivih bolesti da se omogući puna plata, zdravstveno osiguranje. Besplatno lečenje za sve. Da se stavi akcenat na palijativnu medicinu jer smo definitivno vodeći u Evropi po broju obolelih od karcinoma. Da se vise radi na prevenciji bolesti. Kod nas je jos uvek u velikoj meri prisutan problem bolesti srca i krvnih sudova. U svetu je to demencija“ kaže dr Matejić.

Kandidatkinja za odbornika u ime Levice Srbije, smatra da je neophodno podići svest kod ljudi da iako živimo u teškom vremenu mi ne smemo da zaboravimo ono najvaznije, a to je zdravlje.

„Važno je da fakulteti imaju na uvid koliki je broj studenata potreban jer onda nećemo imati višak lekara i da se ta evidencija prati. To važi i za druge struke“.

Dr Suzana Matejić je u jednom momentu rešila da se pridruži kolegama i ode u Nemačku. Čak je počela da uči i nemački jezik, ali je ipak odustala.

„Ne želim da napredujem tamo već ovde i želim da moje dete ovde napreduje, da se ovde školuje. Ali da se vrati ljudima dostojanstvo. Srbija je moja zemlja i ja želim ovde da ostanem“ dodaje ona.

Koalicija „SAVEZ ZA BOLJU JAGODINU“ izlazi na lokalnne izbore pod brojem 5. Koaliciju čine Pokret levica Srbije Borko Stefanović, SDS Boris Tadić i Pokret za preokret.

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime