DR GOLUBOVIĆ: POJAČAJTE NEGU KOŽE ZIMI, JER JE ONA PRVI ODBRAMBENI MEHANIZAM

0

Mraz i izuzetno niske temperature nepovoljno utiču na kožu tela, isušuju je i štete joj. Koža je vitalna za opšte zdravlje i pored toga što deluje kao prva linija odbrane tela od bakterija i virusa, ona održava i ravnotežu tečnosti i pomaže u regulaciji telesne temperature. Koža u zimskom periodu traži posebnu negu.

6„Niska temperatura, vetrovito vreme mogu da poremete kožu i ona postaje osetljiva. To se manifestuje suvoćom, perutanjem, koža se dehidrira lakše propušta sve štetne agense da prodiru u organizam. Osnova svega jeste ishrana, moramo da povedemo računa da iskrana bude adekvatna a potreban je i veći unos vitamina tokom zime. To su vitamini A, D, B kao i omega masne kiseline. Treba jesti više ribe, jabuku, bananu, kao i šaku oraha, lešnika, suncokreta“ kaže dr Jasmina Golubović, specijalista dermatovenerologije.

I naše navike mogu nepovoljno uticati na kožu.

„Mnogi imaju naviku da se posle boravka na hladnom vazduhu, tuširaju vrućom vodom. To nije dobro jer se na taj način isušuje koža. Ako već volite da se tuširate vrućom vodom, onda bar tuširanje završite mlakom. Takođe potrebno je zbog zadržavanja mrtvih ćelija, koristiti rukavicu ili spužvu za pilingovanje kože. Tako stimulišemo i razvitak mlade kože. Potrebno je koristiti mleka za telo koja sadrže ureu, omega masne kiseline. Ruke i stopala se pojačano suše tokom zime. Treba koristiti kreme za ruke sa maslinovim uljem i ureom. Mogu navesti primer linije krema proizvođača Maxiderma“ kaže dr Golubović.

Telefon (+381) 035 565-557
Email: info@glamourcentar.com

 

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime