DODIK: POZNATO IME MANDATARA

0

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je već poznato ime mandatara za sastav nove vlade u RS i najavio da će sutra u Zvorniku sa predsednicima DNS-a Markom Pavićem i SP-a Petrom Đokićem proglasiti partnerstvo u stvaranju vlasti na nivou RS.

Dodik je rekao da će se sutra tri lidera partija dogovoriti o svemu.

„Prvo treba da konstituišemo Narodnu skupštinu Republike Srpske, a onda dolazimo u poziciju da predlažemo mandatara“, izjavio je Dodik za „Pres Republika Srpska“.

Dodik je rekao da nema nikakve sumnje da će SNSD i HDZ BiH činiti vlast na nivou BiH, naglasivši da će ove dve stranke i u četiri naredne godine činiti zajedničke napore i biti nezaobilazan stranački blok u formiranju institucija na nivou BiH.

Lider SNSD-a je rekao da će u Mostaru sa predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem razgovarati o nastupu u zajedničkim institucijama i dodao da misli da će nakon toga SNSD i HDZ BiH proglasiti koalicioni nastup.

„O tome nema nikakve dileme. Ove dve stranke su nezaobilazne u formiranju zajedničkih institucija. To jasna poruka koju ćemo poslati nakon sastanka rukovodstva naše dve partije“, naveo je Dodik i dodao da ne treba gubiti vreme nego da je potrebno što pre postići dogovor o podeli vlasti na tom nivou.

On je dodao da se u zajedničkim organima partneri ne biraju, nego se popunjavaju mesta u vlasti.

„Onaj ko ima legitimitet `upada` unutra. Videćemo šta će se dešavati i sve zavisi od razvoja situacije na federalnom nivou. Međutim, moram da naglasim da je veoma važna politička, ali i svaka druga poruka, da će HDZ i SNSD činiti zajednički napor i biti nezaobilazan stranački blok u formiranju institucija na nivou BiH“, rekao je Dodik.

Komentarišući izjavu zamenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića prema kojoj bi za pregovaračkim stolom radije video SDS i PDP, nego SNSD, Dodik je rekao da ga Izetbegovićeve simpatije ne iznenađuju i da veruje da mu Izetbegoviću SNSD ne odgovara.

„Međutim, SNSD je jedini relevantan iz Republike Srpske da može učestvovati u razgovorima i da formira koaliciju, zato što ćemo imati vlast na republičkom nivou. SNSD će na pravi način afirmisati politiku Srpske u zajedničkim institucijama“, istakao je Dodik.

On je rekao da izborni pobjednici treba da formiraju vlast, kao i da izbor partnera sa kojima je moguće uraditi taj posao nije stvar želja, nego političke pragmatike.

Izvor: Srna

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime