DIVLJANOVU IZLOŽBU OTVORIO VLADIKA JOVAN (FOTO)

0

Vladika šumadijski Jovan otvorio je večeras u prostorijama „Jagodinske vinarije 1892“ izložbu slika Sretka Divljana povodom 40 godina njegovog stvaralaštva u Jagodini. Ovo je otprilike 50. Divljanova izložba. Veliki broj gostiju, prijatelja, poštovalaca Divljanove umetnosti prisustvovao je otvaranju

11 14

Svečanosti je prisustovao veliki broj ljubitelja slikarstva, Divljanove kolege i prijatelji i delegacija Univerziteta u Banjaluci na čelu sa predsednikom Rektorske konferencije Republike Srpske, profesorom Žarkom Pavićem.

– Osobita mi je čast i veliko zadovoljstvo što mogu večeras po vašoj želji, gospodine Sretko, da otvorim vašu izložbu, koju ste skoro pola veka stvarali. Čitajući poruke sa izloženih slika, koje je Divljan veoma uspešno preneo na platna, on govori iz sebe o sebi i imao se i rašta truditi. Njegov trud nam večeras pričinjava veliku radost – ocenio je vladika Jovan.

Vladika Jovan je rekao da je za njega, pored umetničke vrednosti slika koje same najbolje o sebi govore, njihova vrednost i u tome što umetnik iskreno govori najviše o čoveku, sa svim njegovim manama i vrlinama koje nosi u sebi.

– U ovim slikama vidim, gledajući kroz ogledalo fresaka studeničkih, da je Sretko uneo pravu perspektivu –  ocenio je vladika Jovan.

17A onda se i vladika malo opustio, a dopala mu se i torta koja je pripremljena za Divljana pa ju je i fotografisao.

1 15
Sretko Divljan je izjavio da je on slikar koji je doživeo da pokaže narodu svoju umetnost i da se nada da će jednog dana postati stub srpskog i evropskog slikarstva.

Na Divljanovim slikama mogu se videti i poznate ličnosti, kao i političari. Njegovi omiljeni motivi su i ptice, a većina izloženih slika nastala je u poslednjih godinu dana posle velike izložbe u Nišu.

8 9 10

Pavić je saopštio da je Divljan postao i prorektor Nezavisnog fakulteta u Banja Luci i na tome mu čestitao. Posle zvaničnog dela, usledio je koktel a goste je oduševio mladi frulaš i muzičar Bogdan Marković.

6Bilo je muzike za svačiji ukus.

2 5
Divljan je slikar, gimnazijski profesor, a radni vek je završio kao dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini na čijem čelu je bio dugi niz godina.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime