Direktor JKP Paraćin: Dižem glas jer javne ustanove u Paraćinu rade pod nemogućim pritiscima policije i tužilaštva

1

Danijel Živković, direktor JKP Paraćin danas je održao konferenciju za medije na kojoj je javnosti predočio pod kakvim pritiscima radi. On je izmedju ostalog rekao da je ovo preduzeće imalo bezbroj kontrola do sada uključujući kontrolu Specijalnog tužilaštzva a sve po anonimnim prijavama.

„Na odborničko pitanje postavljeno na jednoj od prethodnih sednica SO Paraćin, upućeno unutrašnjoj kontroli policije, a koje glasi, citiram: „da li je tačno da načelnik policijske stanice Paraćin Dragan Stojinović, poverenik OO SNS Paraćin Zdravko Mihić i nepoznato lice koje se predstavlja kao „kolega iz Niša“ pozivaju na sastanak na lokacijama zaklonjenim od javnosti paraćinske privrednika koji sarađuju sa javnim preduzećima i ustanovama u Paraćinu, prete im uništavanjem poslovanja, ukoliko ne daju lažno priznanje da su davali mito rukovodiocima tih javnih preduzeća i ustanova ili pristanu da odnesu lažni mito rukovodiocima tih javnih preduzeća i ustanova, još nema odgovora. Pročitaću Vam zatim i odborničko pitanje postavljeno na još jednoj od prethodnih sednica SO Paraćin, koje glasi: „da li je tačno da je krivična prijava po kojoj se postupalo, odnosno po kojoj je postupalo Odeljenje specijalnog javnog tužilaštva u Kraljevu, prema Javnom komunalnom preduzeću Paraćin, istovremeno napisana i prema JP VODOVOD Paraćin i trebalo je da dođu da postupaju iz tog odeljenja, odnosno da pošalju istražne organe, ali nisu, a da je razlog zbog koga policija nije došla i zbog koga ne postupa prema JP VODOVOD rok koji je dat direktoru ovog javnog preduzeća Nebojši Simiću, da da otkaz na mesto direktora i da pređe u SNS, a ukoliko taj rok ne ispoštuje onda će da krene postupanje po toj prijavi ?“.

„Odbornička pitanja koja sam vam pročitao, a koja su od strane odbornika kao legitimno izabranih predstavnika građana opštine Paraćin postavljana na prethodnim sednicama najvišeg organa lokalne vlasti, Skupštine opštine Paraćin, a koja ja neću komentarisati, dovoljno govore u kakvoj atmosferi ja obavljam dužnost direktora Javnog komunalnog preduzeća „PARAĆIN“ i kakve su sve vrste pritisaka u pitanju.

Javno komunalno preduzeće „PARAĆIN“ je u prethodnih godinu i po dana imalo bezbroj kontrola policije i različitih organa državne vlasti. Takođe smo imali kontrolu i Državne revizorske institucije.

Imali smo kontrole od strane Republičke komunalne inspekcije, od strane Inspekcije rada iz Jagodine, Inspekcije rada iz Kruševca, ekološke inspekcije, kontole odeljenja za vanredne situacije… u više navrata. Po različitim, uvek anonimnim prijavama, kontrolisani smo od strane Specijalnog tužilaštva, odeljenja u Kraljevu. Sve te silne kontrole su pokazale da nikada nije bilo nezakonitosti i nepravilnosti u poslovanju ovog javnog preduzeća.
Ponavljam, nikada nije bilo nezakonitosti i nepravilnosti u poslovanju ovog javnog preduzeća.

O tome svakako svedoči i ocena RELLOF-a (Projekta reforme lokalnih fionansija), koji finansira Vlada Republike Švajcarske, prema kojoj je JKP „PARAĆIN“ za sada (provere još uvek traju) najbolje javno preduzeće u Srbiji, kada je reč o primenjenim principima korporativnog upravljanja i principima finansijskog upravljanja i kontrole.

Sada imamo situaciju da mesecima traje kontrola inspektora za privredni kriminal Policijske stanice u Paraćinu, povremeno pojačanih i stručnjacima iz Jagodine.

Sve ovo navodi, a posebno u slučaju ove poslednje kontrole od strane postupajućih inspektora PS Paraćin, koja još uvek traje, koja je u jednom momentu bila opservirana bez primedaba, a onda po nečijem nalogu ponovo nastavljena, na zaključak da se ne radi o redovnoj i uobičajenoj kontroli, kakvih je ranijih godina bilo u više navrata i sa kojima nikada nismo niti ćemo imati bilo kakvu vrstu problema.

Upravo to što se ovde ne radi o redovnoj i uobičajenoj kontroli jeste razlog mog današnjeg obraćanja javnosti !

U paraćinskoj javnosti, na različitim javnim mestima, sve češće se čuje, a dobornamerna upozorenja sve češće dobijam od mojih prijatelja, da postupajući inspektori moraju nešto da pronađu, bilo šta što bi se moglo okarakterisati kao krivično delo, kao zloupotreba službenog položaja, ne stvarnog krivičnog dela, koga nema, pa ga shodno tome nije ni moguće utvrditi, već bilo kakav formalni (tehnički) propust koji bi bio iskorišćen kao formalni povod (konstruisan povod) za priviđenje i pritvor mene kao direktora javnog preduzeća.

Zbog toga ja dižem glas, ne samo zbog mene lično, već i zbog sveukupnog poslovanja preduzeća i zbog građana u čijem najboljem interesu godinama unazad radimo, jer smatram da kao građanin imam pravo da se branim na Sudu. Od toga niti jednog momenta ne bežim, ne tražim bilo kakvu vrstu izgovora. Ukoliko postupajući inspektori smatraju da postoji bilo kakva vrsta nepravilnosti u poslovanju, neka sa tim izađu pred nadležnim javnim tužiocem, neka pokrenu redovan postupak i proceduru i ja ću svoju nevinost odnosno zakonito i pravilno postupanje u radu JKP-a Paraćin, dokazati na Sudu, na šta po Ustavu i Zakonima ove države imam pravo. Ono na šta nisam spreman jeste da budem privođen kao zamorče u raznorazna odeljenja za mučenje i iznuđivanje priznanja, koja bi potom bila korišćena u marketinške i lokalno političke svrhe.

Sve ovo, što je veoma simptomatično i navodi na zdravorazumsku sumnju, dešava se nakon pisanja odnosno najava pojedinih kontrolisanih portala, aktivista OOSNS Paraćin, konobara, botova itd., da će direktor JKP Paraćin biti priveden. Pa shodno tome, imam više nego opravdane sumnje da je upravo to i cilj, privesti mene kao direktora jednog javnog preduzeća u Paraćinu, iznuditi priznanje za delo koje ne postoji, urušiti integritet jednog čoveka i njegove porodice, sve to provući krozu medije i portale kontrolisane od strane lokalnog SNS, čime se postiže politički cilj lokalnog paraćinskog SNS povereništva.

Sve ovo navodi na sumnje da su ativnosti lokalnog OO SNS povereništva usmerene upravo na postizanje jednog ovakvog cilja i da u tu svrhu koriste sve moguće vrste pritisaka !
Iz svega ovoga se nameće više nego očigledno pitanje, ŠTA JE SLEDEĆE ?

Ono što bi svi akteri ovih pomenutih događaja, o kojima bruji paraćinska javnost, trebalo da znaju, da sve takve i slične aktivnosti predstavljaju svojevrsna krivnična dela i da je rok zastarelosti za takva krivična dela 16 godina, odnosno da zastarevaju negde oko 2035. godine !
Da li se na ovakav način, pristiscima preko policije i tužilaštva, zarad ostvarivanja nečijih privatnih stranačkih interesa, stvaraju uslovi za normalne, fer i demokratske izbore ?
Želim da verujem da Predsednik države i vrh SNS-a o svemu ovome što se dešava u Paraćinu ne znaju ništa. Verujem da je tako, jer mi to daje naznaku da ipak ima bar neke nade, jer upravo ovakva dešavanja ostavljaju Srbiju praznom. Zbog ovakvih dešavanja, mladi ljudi koji treba da stvaraju, da grade porodice, rađaju decu, da budu nosioci društva, da vuku napred, odlaze iz Paraćina i iz Srbije, idu linijom manjeg otpora, ne žele da se bore sa vetrenjačama. Rezultat ovakvih događaja je negativna selekcija i to da Srbija godišnje ostaje bez jedne cele opštine Paraćin“ rekao je Živković.

 

(Medijski sadržaj je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

Prethodni tekstDeseta jubilarna Džipijada u Paraćinu
Sledeći tekstGodinu dana od stravične saobraćajne nesreće na auto putu kod Jagodine

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime