DEMOKRATE SKUPLJAJU POTPISE PROTIV SMANJENA PLATA I PENZIJA

0
Jagodinske demokrate započele su prikupljanje potpisa u cilju izražavanja protesta zbog donosenja zakona kojim su smanjene plate i penzije. Oni najavljuju postavljanje štanda ispred Kulturnog centra u Jagodini gde će građani moći da stave svoj potpis

-Smanjenje plata i penzija proizvodi štetu za lični standard i kućni budžet građana, a ne proizvodi korist za bolje stanje u budžetu. Nepotrebni rashodi u budžetu nisu plate i penzije, nego loše poslovanje javnih preduzeća, stranačko zapošljavanje, velike subvencije javnom sektoru i odsustvo reforme PIO i RZZO. To su reforme koje treba da stvore uštede i obezbede sigurnost isplate penzija. Deset meseci je na snazi bio solidarni porez kojim je od zarada naših građana oduzimano 10 milijardi dinara. Istovremeno, Vlada je povećala svoje rashode za 9 milijardi dinara, a prihodi su smanjeni za 3 milijarde dinara. Osim toga, ovim merama takozvane štednje, sve plate veće od 130.000 dinara će se povećati. Povećaće se plate direktora svih javnih preduzeća, a plata Jorgovanke Tabaković biće veća čak za 40.000 dinara. Što se tiče smanjenja penzija, Demokratska stranka smatra da je to stečena imovina penzionera, kojima se ceo radni vek odvajalo od plate i uplaćivalo da bi imali ta sredstva kada odu u penziju, navode u DS-u.

Demokrate još dodaju da ne pristaju da se mere štednje odnose samo na građane, dok Vlada sve više troši, i zato zahtevaju stavljanje van snage Zakona o privremenom uređivanju isplate penzija i Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno, stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime