ĐAKE OČEKUJU PROMENE U ŠKOLI

0

Izmenjeni predmeti za petake, elektronski dnevnici i drugačiji odnos bodova za upis u srednje škole neke su od promena koje su zaživele ove školske godine. Međutim, po svemu sudeći, još veće izmene tek predstoje – od septembra.

Informatika kao obavezni predmet i u šestom razredu

Informatika i računarstvo, tehnika i tehnologija, fizičko i zdravstveno vaspitanje, predmeti su koje od septembra školske 2017/18. godine imaju učenici petog razreda, po izmenjenom i dopunjenom planu i programu nastave i učenja, podsećaju u Ministarstvu prosvete.

U skladu sa tim, od septembra će ove predmete osim sadašnjih petaka koji prelaze u šesti razred, imati i nova generacija petaka. U Ministarstvu prosvete ističu da tu promenama nije kraj, jer su u međuvremenu doneti i odgovarajući novi programi za ostale nastavne predmete petog razreda, koji se tiču i ostalih, a ne samo ova tri predmeta.

Novi nastavni planovi i programi

Novi nastavni planovi i programi, koje je uradio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, usmereni su na ishode. A to znači – nastava i učenje za đake prvog i petog razreda osnovne škole i prvog razreda gimnazije više će biti usmereni na razvoj komunikacije, timskog rada i kritičkog mišljenja, umesto na bubanje i puko reprodukovanje znanja.

Za prvake, ovo podrazumeva uvođenje projektne nastave, rasterećenje sadržaja koji su apstraktni i umesto toga, oslanjanje na iskustvo koje deca donose u školu.

Kako su ranije objasnili iz Zavoda, program za peti razred je najviše rasterećen, sadržaji su ili izbačeni ili prebačeni u starije razrede.

Obuke nastavnika i digitalni udžbenici

Reforma počinje od prvog i petog razreda, a ona se nastavlja u naredne četiri godine, kada će se u svim razredima osnovne škole raditi po novom planu i programu nastave i učenja.

– Istovremeno, podrška primeni reformisanih planova i programa nastave i učenja obezbeđena je i kroz stručno usavršavanje nastavnika, stručnih saradnika i direktora, posebno u oblasti realizacije nastave orijentisane ka ishodima učenja. Tako će do kraja ove godine biti realizovana obuka za 2.000 nastavnika osnovnih škola u Srbiji za aktivan rad sa savremenom tehnologijom i savremeno dizajniranim elektronskim udžbenicima u okviru projekta nastavni sadržaji kroz digitalni udžbenik/digitalnu učionicu – najavljuju u Ministarstvu prosvete.

blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime