CETINJANKA ZA UZOR: PETOSTRUKI POKLON KOJI MI JE OBASJAO ŽIVOT!

0

Ja spadam u one osobe koje smatraju da su društvene mreže, Fejsbuk pogotovo među najvažnijim „izumima“ 21. veka. Za one koji umeju da ga koriste. A ovo je priča upravo o tome da se Fejsbuk može koristiti kako bi širio lepotu, vrline i uticao na nas da budemo bolji i ljudi i roditelji. Da nije bilo Fejsbuka ne bih upoznala Mariju, jednu od retkih žena kojima se divim…

Sa rođenom Cetinjankom, Marijom Danilovom Popović (32) na Fejsbuku sam prijatelj od oktobra 2014. godine. Ova lepa mlada žena tada je imala troje dece. Danas ih ima petoro i to dva para blizanaca! Svi mali i divni! A ona srećna i nasmejana.

1
Pet anđela Marije i Peđe

„Tačno u pet godina i četiri dana rodila sam petoro djece“ kaže Marija s čijeg lica osmeh nikad ne silazi. On je udata za Mojkovčnina Predraga Popovića(52) .

„Danilo je rođen u trećoj godini našeg braka 2010. godine i sada ima 5. On je bio velika beba teška 5,1 kg, pravi malo džin! Jovana i Rosa su rođene 16.maja 2012.godine i imaju 3 godine. One su rođene mjesec dana prije termina, krupne ali zdrave i prave bebe. Posle njih rodila sam opet blizance Miodraga i Milu, isto mjesec prije termina. Divno nam je, mi smo velika porodica, volimo se i brinemo o našoj deci. Ja smatram da kada su djeca zdrava, roditelji nemaju nikakvih problema“.
Marija i Peđa žive u Švajcarskoj, on preko 20 godina a ona već osam. Ko je upoznao Mariju makar preko Fejsbuka kao ja, taj je bez sumnje inspirisan njenom pozitivnom energijom i ogromnom ljubavi prema deci i porodici.

„Zdrava porodica, to su dobri korijeni za svijetlu budućnost. Ništa meni nije teško kada su svi oni zdravi. Preko noći ustajem i do 4 puta da dam flašicu, do 8 h ujutru je spremljen doručak, od 8 do 12h su slobodne aktivnosti, što znači ili šetnja vani ili da pravimo figure plastelinom ili pišemo, crtamo ili idemo u trgovinu a to je i vrijeme i za pranje veša, ja ugrabim dok oni popodne spavaju pa oribam svu kuću, tresem tepihe, namještaj sav prebrišem i onda ako ugrabim, volim da popijem popodnevnu kafu sama. Na miru“ priča Marija svoju neverovatno dnevnu rutinu od koje bi se i tri žene zajedno, umorile.

Suprug Peđa radi mnogo kako bi izdržavao svoju veiku i divnu porodicu.
„Muž mi je od 6 ujutru na poslu pa ceo dan do pola osam uveče. Nekad on okupa Danila ali pretežno ih ja sve okupam, večeraju i u krevet, spavanjac. Da se ne zaboravi, zubići se peru od prvog dana, tako da nam je to lijepa obaveza i navika tri puta dnevno po troje djece, zamislite koliko ja puta sa svakim operem zube. Kupatilo nakon toga bude blago rečeno poplavljeno, ali meni je vazno da oni u svemu uzivaju“ priča ova mlada majka petoro dece.

10355761_1006954509344571_974570546922210625_n
Marija i Peđa

Neko ko vidi ovako brojnu familiju pomislio bi da je potrebna velika disciplina i strogoća kako bi sve funkcionisalo.

„A neeeee…nisam naročito stroga, čini mi se, i ne stresiram ih i ne namećem neke obaveze sem da budu čisti! Mada sam Danila već sa godinu dana naučila osnovne boje, i brojeve do 10 sad već vidim da ima dara za crtanje. Nisam od onih koji naprežu svoju djecu i opterećuju nebitnim stvarima. Ja znam, jasno mi je da što čovjek više zna više vredi, i meni je mnogo lakše što ga prije svemu naučim, ali ja ne žurim…. Nekako sam po tom pitanju opuštena, jer vidim da brzo kapiraju, to mislim na Danila i Rosu, dok je Jovana drugi tip.
Jovana, jedna od prvih blizanaca, je nemirna i kako Mara kaže „sve što vidi očima ili polomi ili prospe ili se udari, tako da ovo što su oni dobri, Jovana naplaćuje“.

Kad je čula da će ponovo, tri godine posle prvih roditi i druge blizance, Marija je  rekla „samo nek su zdravi“.
„Moj život se svodi na brigu oko djece, kuvanje, pranje, igranje sa njima i kupovinu. Nedeljom se obavezno kuva maalo svečaniji ručak, šetnja je obavezna ovako kolektivno kad mi muž ne radi. Ili odemo svi zajedno u restoran“.

Marija očekuje dolazak majke koja će doći da joj pomogne oko dece. Sada joj je tu zaova koja takođe pomaže. Na fotografijama Marija je uvek sređena, a ogroman posao koji obavlja 24 sata dnevno na njenom licu nije ostavio tragove umora.

11703347_1010585845648104_6352957138049762700_nOva lepa mlada žena je uzor i osoba kojoj se možemo diviti, ne samo jer je majka petoro dece već zato što snagom, optimizmom, osmehom podseća da je zaista jedina sreća u životu – zdravlje naše dece. I da nema druge prave sreće osim te. A na pitanje „Marija, hoćeš li rađati još dece?“ ona kaže „Ne planiram! Nemam mesta u stanu (petosobnom), treba čisiti to“ kaže ona uz osmeh.

Peđa u porodici već ima dva para blizanaca!
Peđin rođeni brat ima blizance kao i brat od strica. Sada on i Marija imaju dva para blizanaca. Retka sreća koja može jednu porodicu da obasja.

tekst Anita Mitrović

Prethodni tekstPETAK – SKY ROMANSA – ZAJEČARSKO 99 DINARA!
Sledeći tekstNA VAŠARIŠTU VODA ZA SAT VREMENA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime