Jagode se često nazivaju supervoćem jer imaju blagotvorno dejstvo na organizam. Jagode ne samo da su ukusne, već nam donose brojne zdravstvene koristi, pa se koriste kod bolova u mišićima, za snižavanje temperature, odlično su sredstvo protiv opekotina, a pojedina istraživanja su pokazala da smanjuju rizik od karcinoma i srčanih bolesti.
Istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Vorviku otkrilo je da ekstrakt jagode aktivira protein Nrf2 za koji se pokazalo da ima antioksidativno dejstvo i ispoljava i druge zaštitne funkcije poput smanjenja nivoa lipida i holesterola u krvi.
Ova niskokalorična namirnica (jedna šoljica jagoda ima samo 49 kalorija), podstiče proizvodnju hormona adiponektina koji ubrzava metabolizam i smanjuje apetit, a antocijanini i elagična kiselina pomažu u kontrolisanju nivoa šećera u krvi, pa bez grižnje savesti u jagodama mogu da uživaju i oni koji se brinu za liniju.
Prema rezultatima brojnih studija, namirnice bogate vitaminom C blagotvorno utiču na sporiji nastanak bora i isušivanje kože. Ovaj vitamin podstiče razvoj kolagena koji zateže kožu i pozitivno utiče na elastičnost. Odličan je i u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije, tkiva i organe.
Ipak, budite oprezni. S obzirom na to da jagode spadaju u namirnice koje oslobađaju histamine, a oni mogu da izazovu alergijsku reakciju, bitno je da ih kod male dece postepeno uvodite u ishranu.