AMERIKANAC DŽEK SMIT JE NOVI TUŽILAC SPECIJALNOG SUDA ZA ZLOČINE OVK

0

Džek Smit, američki pravnik sa međunarodnim iskustvom, je postavljnjn za novog glavnog tužioca Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Smit će zameniti Dejvida Švendimana, koji je iz ličnih razloga dao ostavku u martu ove godine. U međuvremenu je tu funkciju obavljao njegov zamenik Kvaj Hong Ip.

Novi glavni tužilac je diplomirao pravo na Harvardu i obavljao je niz funkcija u američkom Ministarstvu pravde, gde je između ostralog bio pomoćnik saveznog tužioca u državi Tenesi.

Od 2008. Do 2010. radio je kao koordinator istraga u Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine (MKS) u Hagu.

Specijalni sud za zločine OVK osnovan je nakon izveštaja Dika Martija Savetu Evrope iz 2011, u kome se navode brojni zločini počinjeni nakon povlačenja srpskih snaga bezbednosti sa Kosova 1999.

Marti je označio niz komandanata OVK kao organizatore otmica i likvidacija nekoliko stotina Srba, Roma i „nelojalnih“ Albanaca između 1999. i 2000. godine i ilegalnoj trgovini organima.

Kosovske vlasti su pod pritiskom iz Brisela i Vašingtona donele zakone o formiranju suda, koji formalno funkcioniše u okviru kosovskog pravosuđa, ali mu je sedište u Hagu i svi tužioci i sudije su međunarodni pravnici.

Sud je trebalo da počne sa radom još pre dve godine, ali je zbog raznih birokratskih i tehničkih problema došlo do kašnjenja.

Zna se da su dosad pripremljene optužnice protiv desetak bivših komandanata OVK, od kojih neki danas zauzimaju visoke političke funkcije, ali se njihova imena drže u tajnosti.

bbc.com

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime