Aktivista: Različiti aršini u procesuiranju slučajeva nasilja nad životinjama

0

„Različiti aršini su ono što je obeležilo mnoge događaje u Srbiji u vezi sa napuštenim psima, u vezi sa protestima na kojima smo bili, ali i u reakciji nadležnih ustanova što je najznačajnije u celoj priči“ kaže aktivista za prava životinja iz Paraćina, Vladimir Savić u podkastu Kućica za spas podcast koji možete pratiti na Podcast.rs.

 

U prvoj epizodi audio podkasta koji je pokrenulo Udruženje za zaštitu životinja „Kućica za spas“ bilo je reči o nekoliko događaja nasilja i ubijanja životinja i kršenja zakona u ovoj oblasti. Kao učesnik protesta Savić je govorio o protestu ispred privatne firme Avenija MB, protestu u Smederevskoj Palanci i prebijanju psa u Buljanu kod Paraćina.

„Ja sam priveden na protestu u Smederevskoj palanci usled performansa koji nikoga nije ugrozio, jer sam licu koje nije bilo obučeno kao policajac niti se predstavilo kao policajac, rekao „Da li si ti normalan?“. Paralela sa ovih događajem je protest ispred Avenije MB kada je otac vlasnika te firme udario lopatom aktivistkinju koja se nalazila na javnoj površini i nije bio ni priveden, niti je trpeo sankcije zbog toga. Takođe, ni mesec i po dana od ubijanja pasa u Smederevskoj Palanci, u centru grada, nemamo nijednu informaciju o počiniocima. Paralela sa ovim slučajem je nasilje nad psom u selu Buljane kod Paraćina kada je za manje od 24 sata počinilac nađen i priveden. Dakle, različiti aršini su nešto što je zajednično za sve ove slučajeve. Kako? Zar Palanka, Paraćin, Vrnjačka Banja nisu gradovi u Srbiji u kojima se postupa po istim zakonima? Šta je to ili ko su ti koji čine da ovi događaji ima drugačiji tok, reakciju i epilog?“ kaže Savić.

O protestu ispred privatne firme Avenija MB koja se plaća iz budžeta građana Srbije pisali smo prošle godine kada je došlo do nasilničke reakcije od strane oca vlasnika firme prema aktivistkinji. Aktivisti godinama podnose prijave protiv ove firme jer smatraju da ne radi u skladu sa zakonima i propisima, te da psi umiru a da sve to plaćaju građani, iako su po zakoni opštine i gradovi dužni da imaju svoja gradska prihvatilišta.

U noći između 12. i 13. oktobra u Smederevskoj Palanci naoružana lica ubijala su napuštene pse u ovom gradu. Na snimku koji je dospeo u javnost vidi se da je korišćeno vatreno oružje. Ni mesec i po dana posle događaja policija nije saopštila šta je urađeno u ovom slučaju. 

Pre nekoliko dana u selu Buljane kod Paraćina brzom reakcijom OJT u Paraćinu i policije priveden je muškarac koji je brutalno tukao psa, što je zabeleženo telefonom. Slučaj je uznemirio javnost. 

Prethodni tekstMinistarstvo koordiniše akcijom zbrinjavanja povređenog risa koja je pronađen na teritoriji Nacionalnog parka “Đerdap”
Sledeći tekstPošta Srbije prodaje neisporučene pošiljke, prodaja i u Jagodini

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime