OKRUGLI STO „MATIĆEVA OGLEDALA“

0

U okviru književne manifestacije 35. „Matićevih dana“ posvećenih velikanu srpske književnosti, nadrealisti Dušan Matiću (1898-1980), rođenom u Ćupriji, danas će u ovom gradu biti održan okrugli sto na temu „Matićeva ogledala“.

Na okruglom stolu će učestovati 17 najeminentnijih poznavaoca i istraživači dela i uticaja na srpsku književnost Dušana Matića: iz Beograda, Novog Sada, Paraćina, Vrnjačke Banje, Bečeja, Jagodine i Loznice, izjavio je danas Tanjugu član Organizacionog odbora manifestacije bibliotekar Narodne biblioteke „Dušan Matić“ u Ćupriji Aleksandar Rančić.

„Toliki broj pisaca, književnih kritičara, intelektualaca… nije bio od kada postoji manifestacija i govori o značaju ‘Matićevih dana“’, rekao je Rančić.

Uspeli smo da animiramo veliki broj ljudi, koji se bave teorijom književnosti i nadrealizomom, da se aktivno uključe u ovu manifestaciju, dodao je on.

Direktorica biblioteke Gordana Marković je izrazila nadu da će ove godine biblioteka „uspeti da objavi zbornik radova sa ovog skupa jer se radi“, kako je rekla, “o veoma istaknutim poznavaocima dela Dušana Matića“.

Okrugli će biti održan u zgradi Skupštine opštine Ćuprija, a potom će biti uručena nagrada „Matićev šal“, koja se dodeljuje mladom pesniku do 27.godina za prvu objavljenu zbirku pesama prispelu na konkurs.

Ove godine je, po odluci žirija na čijem je čelu pesnik iz Boegrada Radomir Andrić, dobitnica pesnikinja iz Tutina Ajtana Greković za zbirklu pesama „Fosil sumnje“.

Nagrada se sastoji o unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa.

„Ova manifestacija je specifična i po ovoj nagradi jer afirmiše mlade stvaraoce“, rekao je Rančić.

„Matićevi dani“ počeli su 7. septembra, sutra je centralna svečanost, a završiće u sredu, izložbom umetničkih dela nastalih po motivima iz stvaralaštva Dušana Matića koja su pristigla na konkurs „Matiću u čast“.

U muzičkom delu učestvovaće polaznici Škole za muzičke talente u Ćupriji.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Skupštine opštine Ćuprija, a organizator je Narodna biblioteka „Dušan Matić“.

Biblioteka se nalazi u rodnoj kući Dušana Matića.

Tanjug

Prethodni tekstJS: RAZLIČITA SEKSUALNA OPREDELJENJA NE TREBA JAVNO ISPOLJAVATI
Sledeći tekstSTANARI ULICE JEVREMA MARKOVIĆA ŽALE SE NA VISOKE RAČUNE ZA VODU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime