PUNJENE TIKVICE JOVANKE JEVTIĆ

1
Tikvice spadaju u povrće koje nam pruža bezbroj mogućnosti kombinovanja sa drugim namirnicama. Lako se pripremaju, ali su i veoma zdrave. Hranljivi sastojci iz tikvica imaju brojna povoljna dejstva na zdravlje: magnezijum pomaže u snižavanju pritiska, vitamini C i A sprečavaju razvoj ateroskleroze, hranljiva vlakna utiču na snižavanje holesterola, kao i na čišćenje toksina iz debelog creva. Tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, poboljšavaju rad mozga, doprinose vitalnosti organizma. Infocentrala je za vas danas odabrala recept Jovanke Jevtić. Prijatno!
Potrebno:
500 gr mešanog mlevenog mesa
2 veće glavice crnog luka
6 mladih tikvica
pirinač 1 šolja za belu kafu
2 čena belog luka
3 kašičice slatke aleve paprike
4 veća paradajza
biber, so, vegeta po ukusu
malo ulja za dinstanje
3 dl vode
kiselo mleko

12 glavice seckanog crnog luka staviti u šerpu sa malo ulja.

 

 

 

 

 

2Uz mešanje propržiti luk. Paziti da ne zagori. Posle jedno 3 do 4 minuta naliti decilitrom vode i ostaviti da se dinsta još jedno 3 minuta.

 

 

 

 

 

 

3 Mlade tikvice oljuštiti, preseći na pola i izdubiti sredinu.

 

 

 

 

 

 

 

4Šolju pirinča staviti u 2 šolje provrle vode, malo posoliti, pustiti da vri minuta. Skloniti sa vatre i ostaviti da pirinač upije svu tečnost.

 

 

 

 

 

5U dinstani luk dodati 500gr mešanog mlevenog mesa, dodati 2dl vode i na laganoj vatri prodinstati. Dodati bibera, soli vegete po ukusu. Umešati pirinač i na kraju 2 ravne kašičice aleve paprike.

 

 

 

 

6Iseći 4 veća paradajza na parčiće da bi zatvorili tikvice.

 

 

 

 

 

7Puniti tikvice i poređati ih jednu do druge. Nalijte vodom do pola tikvica otprilike, dodajte još jednu kašičicu aleve paprike i vegete po ukusu. Staviti i preostali paradajz.

 

 

 

 

 

8Kuvati na srednjoj vatri oko 30 minuta.
Stavite u rernu na deset minuta da se zapeku odozgo. Ne brinite softa ima jer tikvice puštaju vodu.

 

 

 

 

10Servirajte uz kiselo mleko. PRIJATNO!!!

 

 

 

 

 

Ukoliko želite da i vaš recept bude objavljen, pošaljite ga sa fotografijama na infocentrala.rs@gmail.com

Prethodni tekstZAPISI IZ PRIZEMLJA: DVADESET GODINA MRŽNJE
Sledeći tekstTURČIN SLETEO S PUTA KOD JAGODINE

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime