Zemlja večnog leta – upoznajte egzotično ostrvo Sejšeli

0

Sejšeli su smešteni u srcu Indijskog okeana, a čini ih arhipelag od 115 ostrva. 

Sa svojim netaknutim plažama sa belim peskom, tirkiznim vodama i neverovatnim morskim biodiverzitetom, ova grupa ostrva je zaista tropsko utočište.  ćemo istražiti jedinstvenu privlačnost ovog raja na ostrvu, zadubljujući se u njegove raznolike pejzaže, bogatu kulturu i izuzetnu raznolikost biljnog i životinjskog sveta.

Sejšelski arhipelag – čudo prirode

Sejšeli su grupa ostrva koja je tokom većeg dela svoje istorije bila nenaseljena.

Samim tim, priroda na njima je očuvala svoj izvorni oblik, čime i danas oduševljava putnike iz čitavog sveta. Zadivljujuća lepota sejšelskih plaža i kristalno čistog mora je bez premca. Svako ostrvo odiše svojim šarmom i privlačnošću, nudeći jedinstveno iskustvo posetiocima. Od trenutka kada kročite na Sejšele, bićete očarani netaknutim prirodnim pejzažima koji se protežu dokle pogled seže.

Obale Sejšela su pravi simbol ovog arhipelaga, sa stinim belim peskom koji zapljuskuju blagi talasi i idiličnim plažama okruženim bujnom tropskom vegetacijom. Posebna zanimljivost koja stvara živopisnu sliku ostrva su spektakularne formacije granitnih stena koje su oblikovali voda i vetar. 

Anse Source d’Argent na ostrvu La Dig, sa nekim od najinteresantnijih formacija stena i nadrealnom lepotom, smatra se jednom od najpoznatijih plaža na svetu koje ste sigurno videli na nekoj fotografiji ovog ostrva. 

Praistorijska šuma sačuvana na ostrvu Praslin 

Međutim, priroda Sejšela je neverovatna i unutar ostrva. 

Jedan od najfascinantnijih aspekata Sejšela je prisustvo praistorijskih šuma u ​​kojima se nalaze kultne palme Coco de Mer. Ova veličanstvena stabla nisu samo simbol Sejšela, već imaju i izuzetnu istoriju koja datira milionima godina unazad.

Palma Coco de Mer endemska je vrsta na Sejšelima i drži rekord za proizvodnju najvećeg ploda u biljnom carstvu. Ovaj plod, koji se često naziva „dvostruki kokosov orah“, može da teži i do 30 kilograma. Sama palma Coco de Mer je prizor za posmatranje, sa svojom visinom i karakterističnim listovima u obliku lepeze koji mogu da se prostiru i do šest metara u dužinu.

Praistorijske šume Sejšela, posebno rezervat prirode Vallee de Mai na ostrvu Praslin, predstavljaju utočište za palme Coco de Mer. Ovo mesto svetske baštine Uneska često se naziva „rajskim vrtom“ zbog svoje mistične lepote i drevnog porekla. Ulazak u Vallee de Mai je kao da ulazite u vremensku kapsulu, vraćajući posetioce nazad u dane kada su dinosaurusi lutali planetom.

Istraživanje ostrva na Sejšelima

Među 115 Sejšelskih ostrva, nekoliko se izdvaja zbog svojih jedinstvenih karakteristika.

Jedno takvo je već pomenuto ostrvo Praslin, poznato kao dragulj Sejšela. Praslin je dom Anse Lacio, plaže koja predstavlja tropski raj. Njegov beli pesak, prekriven prozirnom vodom, stvara očaravajući prizor. Plaža je okružena bujnim palmama i granitnim stenama, što doprinosi njenoj prirodnoj lepoti, a često se svrstava među najbolje svetske plaže.

Ostrvo Mahe, najveće i najrazvijenije ostrvo na Sejšelima, predstavlja živopisnu mešavinu kulture, istorije i prirodnih lepota. Na njemu se nalazi i glavni grad Viktorija, gde možete da se upoznate sa lokalnim načinom života. Takođe, u ovom gradu i na obližnjem ostrvu Eden nalaze se i neka od mesta za zabavu na Sejšelima, poput noćnih barova. 

Pijaca Sir Selvin Selvin-Klark je posebno interesantna zbog svežih proizvoda, aromatičnih začina i rukotvorina koje se na njoj prodaju. Mahe je takođe dom zadivljujućih planinarskih staza koje vijugaju kroz zelene planine, nudeći panoramski pogled na okolna ostrva i azurne zalive.

Ostrvo La Dig je specifično po tome što se na njemu saobraćaj obavlja uglavnom biciklima, zbog zabrane motornog saobraćaja  Ovo šarmantno ostrvo najviše je zadržalo sporiji tempo života. Na njemu se nalazi jedna od najpoznatijih svetskih plaža, spomenuta Anse Source d’Argent, kao i stene neverovatnih oblika. Takođe, ono je dom džinovskih Aldabra kornjača, nalik onima na Galapagosu. 

Ronjenje i snorkeling – glavne aktivnosti za turiste 

Sejšeli su raj za ljubitelje ronjenja i snorkelinga, zahvaljujući svojim netaknutim koralnim grebenima i raznolikom morskom životu. 

Arhipelag se može pohvaliti impresivnim nizom ronilačkih lokacija koje služe i početnicima i iskusnim roniocima. Tople vode Sejšela vrve od morskog života, od šarenih riba i kornjača do raža i grebenastih ajkula. Istraživanje podvodnog sveta otkriva kaleidoskop boja i neverovatan ekosistem.

Shark Bank, koja se nalazi u grupi ostrva Amirantes, je poznato ronilačko mesto koje nudi priliku da se sretnete sa raznim vrstama ajkula, uključujući čekićare i tigraste ajkule. Brissare Rocks, koje se nalaze u blizini ostrva Bird, su još jedno popularno mesto poznato po svojim živopisnim koralnim formacijama i bogatom morskom životu. 

Ova ronilačka mesta, između mnogih drugih, pokazuju bogatstvo i raznolikost podvodnog sveta Sejšela.

Sejšeli zaista opravdavaju svoju reputaciju rajskog ostrva na kome leto traje večno. 

Njegove netaknute plaže, raznovrsni biodiverzitet, ali i posvećenost meštana očuvanju prirode, čine ga travel destinacijom iz snova. Od istraživanja raznolikih pejzaža Praslina i Mahea do ronjenja i razgledanja podvodnih čuda na obali Shark Bank i Brissare Rocks, Sejšeli su svojevrsna prilika za tropski odmor. 

Uz posvećenost održivosti, ovo ostrvo je takođe primer za harmoničan suživot turizma i očuvanja prirode, koji svakom putniku ostavlja uspomene za ceo život. 

 

 
Prethodni tekstU skupštini počela rasprava o smeni ministra Radeta Baste
Sledeći tekstVroglavica – koji su uzroci i simptomi, kako se leči?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime