13 PITANJA ZA SAŠU PAUNOVIĆA

1

Predsednik opštine Paraćin, ministar državne uprave i lokalne samouprave Vlade u senci Demokratske stranke, kao i nekadašnji predsednik Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), dobitnik nagrade NALED-a za Reformatora godine, kao i priznanja „Odgovorno” Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA za promovisanje odgovornosti za javno izgovorenu reč i transparentan rad opštinske uprave, odgovorio je na 13 pitanja Infocentrale.

Utisak godine?

-Toliko toga se desilo, ali utisak je da se izgubio svaki kompas, šta je važno a šta nije, šta je vredno a šta nije…političari su činili toliko toga da bi u nekim drugim zemljama, pod nekim drugim okolnostima morali da odgovaraju za mnogo toga što su u prethodnoj godini učinili. I u vreme devedesetih postojale su neke društvene granice posle čijeg prelaženja bi neko bio pozvan na političku odgovornost. Ako bih morao da izdvojim jedan utisak, onda je to sigurno najdramatičniji a to je pad helikoptera. S moje tačne gledišta, jasno je da su tu kršene procedure, pokušano je da se situacija iskoristi u svrhu političkog marketinga i došlo je do strašnih posledica zbog toga. Siguran sam da su i mediji mogli da pribave informaciju o tome šta se zaista desilo da su to hteli da rade. Sadašnje ponižavanje medija je posledica toga što mediji u slučajevima kao što je „helikopter“ nisu ni pokušali da ustanove šta je istina.

Kako ocenjute rad Vlade Srbije u 2015. godini, od jedan do 10?

– Tri. Zašto tri? Jedan bi bilo da smo u situaciji raspada sistema, ratnog stanja i slično, dva bi bilo da nastupaju socijalni nemiri i na ivici smo rata sa susedima, a tri je nešto malo bolje od toga.

Da li biste kupili stan u Beogradu na vodi?

-Nikad nisam kupovao nešto što ne postoji, tako da sigurno ne bih kupovao nepostojeće stanove.

Komentar na odlazak Borka Stefanovića iz DS -a? Kako biste opisali Borka Stefanovića u tri reči?

-Žao mi je zbog toga, jer to nije korisno ni za DS ni za Borka Stefanovića što će se uskoro pokazati. S druge strane, ne mislim da je to važno i presudno ni za DS ni za političku scenu, mislim da postoje mnogo veće teme kojima bi DS trebalo da se bavi.

Borka Stefanovića bih opisao u tri reči:

1.kulturan

2.u politici neiskusan

3.po malo naivan

Da li biste Vi napustili DS i napravili svoju opciju?

-Ne. Ja sam postao član Demokratske stranke 1992.godine ne zato što mi se svideo bilo koji lider koji je vodio stranku ili je trebalo da je preuzme kasnije, nego sam tada razmatrao koje su to političke stranke koje zastupaju politiku koja je najbliža mojim uverenjima. Ne vezujem se za lidere, nego sam tu jer smatram da je ta organizacija bila i biće ponovo organizacija koja će doprineti boljitku ovog društva. S moje tačke gledišta stvari se mogu popraviti.

Da li biste i pod kojim uslovima prešli u Srpsku naprednu stranku?

-Ne, nikada. Ni pod kojim uslovima.

sasa 1

Kako komentarišete gaf ministra Gašića u vezi sa novinarkom i klečenjem i da li će biti smenjen?

-O samom gafu je sve rekla javnost. Takav gaf se ne pamti, bar nije snimljen. Premijer je rekao da će biti smenjen, tako da ja nemam sumnju u to.

Šta po Vama podrazumeva „ozbiljna opozicija“ i da li ste to vi?

-Ozbiljna opozicija podrzaumeva ozbiljnu organizaciju, a to je organizacija koja je u stanju da okupi i angažuje ljudske resurse u cilju sprovođenja neke političke borbe. To znači da takva organizacija mora da ima para, ljude koji su spremni da se aktivno angažuju i po nešto i žrtvuju. U ovoj situaciji, nije bilo moguće stvoriti jasnu opoziciju dok vladajuća garnitura ne pokaže šta stvarno radi, a ne samo priča. Sada znamo i sada je stvaranje opozicije moguće. U međuvremenu su sve političke organizacije koje bi to mogle biti, došle u finansijske probleme i to nije slučajno. Podsetiću da je vlada Srbije predložila skupštini gde ima većinu, više puta smanjivanje para strankama. To je pratila demagoška priča da stranke mnogo troše. Kao rezultat svega toga, dobili smo sistem u kome samo vladajuća stranka može da radi. Najjeftiniji politički sistem u tom smsilu, je diktatura ili caristička diktatura, gde uopšte ne postoji parlament. To je najjeftinije u smislu trošenja iz budžeta, ali najskuplje za građane. Ako hoećmo parlamentarnu demokratiju, onda ona nešto košta. Sada to ne postoji i to je smišljena akcija režima.

Da li imate saznanja hoće li se Vuk Jeremić zaista kandidovati za predsednika Srbije?

-Vuka Jeremića sam imao prilike da upoznam i moja slika o njemu, čini mi se, ne uklapa se u sliku koju mediji pružaju o njemu. Mediji ga predstavljaju kao uspešnog čoveka van granica Srbije koji je veliki patriota. Ja imam drugačije mišljenje. Vuk Jeremić je veštiji u delu političkog marketinga.

Šta ste prvo pomislili kada ste čuli da će Stiven Sigal nastupati u Beogradu za doček Nove godine?

-Ko to plaća? U situaciji kada lečimo decu SMS – ovima, i još mnogo toga, plaćanje Sigala Stivena…

Šta građani mogu da očekuju u 2016.?

-Politički marketing na sve strane s obzirom da je izborna godina. Veliki spektakl promene života u narednim godinama, toga neće biti.

Da li će se beli listići opredeliti?

-Moje mišljenje je da su beli listići oni građani koji inače ne bi glasali. Pa su našli razlog za to, a to je da niko nije dovoljno dobar. Ja mislim da je to pogrešna stvar jer i neglasanjem glasate za nekog.

Da li će se Zoran Kesić vratiti na male ekrane?

-Verujem da hoće.

 

Anita Mitrović

 

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime