VARUFAKIS PODNEO OSTAVKU, NAJAVIO JE NA TVITERU

0

Grčki ministar finansija Janis Varufakis podneo je jutros ostavku „da bi olakšao premijeru Aleksisu Ciprasu pregovore sa stranim poveriocima“, uprkos grčkom „ne“ sa 61,31 odsto glasova protiv predloženih mera štednje stranih poverilaca na referendumu održanom dan ranije.

Varufakis je svoju odluku o podnošenju ostavke najavio na Tviteru, a na svom blogu je objasnio i razloge za takvu odluku, prenele su agencije.
„Nedugo nakon što su saopšteni rezultati referenduma, ja sam, svestan određenih naklonosti pojedinih predstavnika Evrogrupe i drugih partnera ka mom ‘odsustvu’ sa sastanaka, odlučio da bi to moglo da bude eventualno korisno premijeru u postizanju sporazuma. Iz tog razloga ja danas napuštam Ministarstvo finansija“, naveo je Varufakis na svom blogu, i dodao da će „nositi gađenje kreditora s ponosom“.

– Referendum od 5. jula će ostati zapisan u istoriji kao jedinstven trenutak kada je jedan mali evropski narod ustao protiv dužničkog ropstva. Kao i svaka borba za demokratska prava, tako i ovo istorijsko odbacivanje ultimatuma evrogrupe od 25. juna dolazi sa visokom cenom koja mora biti plaćena. Iz tog razloga je od suštinskog značaja da veliki kapital koji je našoj vladi omogućio odgovor „ne“, odmah investiramo u „da“ i u odgovarajuću odluku – odnosno u postizanje sporazuma koji podrazumeva restrukturiranje duga, manju štednju, preraspodelu u korist onih koji su u problemima i prave reforme –  navodi Varufakis na svom blogu.

ministar

Prema prebrojanim 95,63 odsto glasova, 61,31 odsto glasača je reklo „ne“ novom predlogu međunarodnih kreditora, dok je 38,69 odsto birača zaokružilo „da“ na juče održanom referendumu u Grčkoj.

– Smatram da je moja dužnost da pomognem Aleksisu Ciprasu da iskoristi, ako mu to odgovara, kapital koji nam je grčki narod dao kroz jucerašnji referendum. A ja ću nositi prezir poverilaca sa ponosom. Mi levičari znamo kako da delujemo kolektivno ne mareći za privilegije funkcije. Podržaću u potpunosti premijera Ciprasa, novog ministra finansija, i našu vladu. Nadljudski napor da se ispoštuje hrabri narod Grcke, a čuveno „oxi“ (ne) dato demokratama širom sveta, tek počcinje – zaključio je Varufakis u blogu.
Izlaznost birača je bila 62, 49 odsto, saopštilo je noćas grčko Ministrastvo unutrašnjih poslova, javila je grčka novnska agencija ANA.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/573131/VARUFAKIS-PODNEO-OSTAVKU-Jedan-mali-narod-je-ustao-protiv-duznickog-ropstva

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime