UDRUŽENJIMA KOJA KONKURIŠU KOD EU – PROMENILI BRAVE?

0

Nekoliko udruženja građana iz Paraćina na ulasku u prostorije koje koriste po ugovoru o zakupu sa opštinom jutros je zateklo neprijatno iznenađenje – neko je zamenio brave na ulaznim vratima objekata u kojima se nalaze njihove prostorije. Zanimljivo je da su ova udruženja konkurisala za sredstva namenjena monitoringu rada lokalne vlasti kroz projekte koje finansira Evropska unija – zapošljavanje u javnim službama, otkrivanje lažnih vesti, kao I prava žena.

Sva udruženja koriste opštinske prostorije po osnovu petogodišnjih ugovora i uredno plaćaju zakup, a kako kaže Slobodan Tanić, zastupnik udruženja „Građanski pokret slobodan izbor“, trenutno su u proceduri za dobijanje sredstava za sprovođenje višegodišnjih projekata:

„Konkurisali smo za sredstva namenjena monitoringu rada lokalne vlasti kroz projekat koji finansira Evropska unija. Nameravamo da nastavimo da sprovodimo monitoring rada organa lokalne samouprave u oblasti transaprentnosti rada, transparentnosti donošenja odluka, transparetnosti zapošljavanja u javnim službama i uticaju politike na javne službenike, posebno posle promene vlasti u Paraćinu. Evropska unija naime finansira višegodišnje projekte u oblasti reforme javne uprave u okviru kojih udruženja građana sprovode monitoring rada lokalnih vlasti”.

Ovo udruženje je tokom godine vršilo posmatranje lokalnih izbora a od septembra sprovode nadzor nad radom lokalnih institucija kroz projekat „Građanski posmatrač“ i u više saopštenja kritikovali su lokalne vlasti zbog nedostatka transparentnosti, zbog održavanja zatvorenih sednica opštinskog veća i zbog obustavljanja ranijeg dnevnog izveštavanja o situaciji sa epidemijom koronavirusa u Paraćinu.

Još dva udruženja nalaze se u proceduri dobijanja sredstava za borbu protiv lažnih vesti na društvenim mrežama, a treće, koje se bavi borbom za poštovanje prava žena, kako oni tvrde – posle više uznemirujućih vesti o seksualnom uznemiravanju zaposlenih radnica u opštinskim službama, nalazi se u proceduri obezbeđivanja sredstava za sprovođenje projekta podizanja svesti o mobingu i seksualnom uznemiravanju zaposlenih u javnim službama i privatnim preduzećima u okviru kojeg žele da izgrade sistem prijavljivanja i efikasne zaštite zaposlenih žena.

Za sprovođenje projekata potrebne su im prostorije, koje su kako kažu veoma skromne, reč je o kancelarijskom prostoru od desetak kvadratnih metara na lokacijama koje nisu komercijalno atraktivne, neke i na periferiji grada.

Na pitanje da li je upravo sadržina projekata za koje konkurišu razlog za ovakvu reakciju opštinara, u udruženjima kažu da to ne mogu da tvrde u ovom trenutku, ali nezvanično smatraju da je sasvim moguće da je reč o odmazdi.

Opštinska „komisija za popis“ kontaktirala je zastupnike pre petanestak dana u nameri da uđe u prostorije, a nezvanično su zastupnici obavešteni o nameri da se zamene brave na kancelarijama koje su zakupili u skladu sa važećim propisima i za koje plaćaju zakup.

Svi zastupnici udruženja pisano su obavestili opštinu da će ulazak u prostorije u kojima imaju vrednu opremu bez njihove saglasnosti smatrati provalom i podneti krivične prijave, a u međuvremenu su zatražili i pomoć međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom organizacija civilnog društva. Zastupnici udruženja nadaju se da će dobiti nove ključeve od opštine.

Šta opštinska uprava kaže na ovu situaciju, nemoguće je proveriti jer iako javni funkcioneri, nova naprednjačka vlast ne daje izjave medijima za koje smatraju da im nisu naklonjeni.

 

 

Medijski sadržaj nastao kroz realizaciju projekta „Podrška lokalnom mediju – portal Infocentrala“ koji finansira Fond za otvoreno društvo

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime