U OVOJ GODINI PLATE I PENZIJE OSTAJU ISTE?

0

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jurij Bajec ocenio je da je malo verovatno da u ovoj godini dođe do povećanje penzija i plata u javnom sektoru.

„Mislim da je to malo verovatno. Svakako ne u ovoj godini“,  rekao je Bajec u intervjuu za novi broj mesečnika Magazin Biznis.

Na pitanje da li da li veruje li da će razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) na tu temu uopšte biti otvoreni, ili je to samo izjava za ovdašnju javnost, on je rekao da se uvek može razgovarati.

„Ako toga bude, pregovaračka pozicija Srbije će biti bolja ukoliko bude više konkretnih rezultata u sprovođenju dogovorenih mera i strukturnih reformi. I obrnuto“, ocenio je Bajec.

Prema njegovim rečima, MMF smatra da su javne finansije Srbije u lošem stanju i da preti kriza javnog duga, a uveren je i da konsolidacija javnih finansija nije moguća bez strukturnih reformi koje su taksativno navedene u programu.

„Zato verujem da će se na tome insistirati i, konačno, zato je dogovoren dovoljno dug period od tri godine. Ne verujem da će insistirati baš na svakoj pojedinačnoj cifri ‘sa zapetom’ i na svakom datumu ‘tačno u dan’, ali će svakako insistirati na brzom i konkretnom napretku u realizaciji svih dogovorenih zadataka već u drugoj polovini godine“, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Bajec, koji je savetovao premijere Mirka Cvetkovića, Antu Markovića, Mirka Marjanovića i guvernera Dragoslava Avramovića, ne pitanje šta bi sada savetovao Aleksandru Vučiću, odgovorio je da bi njegov savet srpskom premijeru bio da ne sme sada da stane i da nastavi po starom.

„Moj savet njemu je da nema nikakvog opravdanja da se sada stane i da se nastavi po starom. Reforme javnog sektora se moraju sprovesti, ali ne verbalno i sa stalnim odlaganjem rokova. Opasnost od krize javnog duga ne može se otkloniti samo smanjivanjem plata i penzija i povećanjem cene struje“, rekao je on.

(Beta, 21.06.2015)

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime