SVILAJNAC – POČETAK IZGRADNJE SISTEMA ZA NAVODNJAVANJE

0

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović sastao se sa generalnim direktorom JVP „Srbijavode“ Goranom Puzovićem povodom najave realizacije sistema za navodnjavanje „Resavska celina“.

“Prethodne tri godine smo radili intenzivno na regulaciji reke Resave i uložili smo preko 600 miliona u taj poduhvat. Najveći deo finansiralo je JVP “Srbijavode”, bilo je i donacija, pomogla je i Kancelarije za javna ulaganja. Zapravo mi bez njihove podrške kao i podrške Vlade Srbije ne bismo mogli ovo da uradimo.  U selu Subotica se završava druga faza regulacije reke Resave, u gradu je taj posao završen do kraja. Na prvom mestu je da zaštitimo ljude i imovinu a zatim i poljoprivredno zemljište. Na početku smo drugog velikog projekta a to je izgradnja novog sistema za navodnjavanje. Ovo je veliki dan za svilajnačke poljoprivrednike koji će moći na jedan nov, organizovan I siguran način da se bave poljoprivredom“ izjavio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Projekat je vredan oko 400 miliona dinara, finansiraće se iz  kredita EBRD-a, obuhvatiće 1.042ha zemljišta za novodnjavanje. Neophodnost razvoja sistema za navodnjavanje uslovljena je sušama, koje
su sve češće i koje poprimaju karakter elementarnih nepogoda.

Generalni direktor JVP “Srbijavode” Goran Puzović je ovom prilikom rekao:” Dve godine smo radili na saniranju posledica koje su ostavile poplave iz 2014 godine i sada nam predstoji jedan razvojni deo. Kao što možete da vidite Svilajnac je sada jedan bezbedan grad. Ovo je jedan dobar primer saradnje između Vlade republike Srbije, JVP “Srbijavode” I lokalne samouprave gde smo zajedničkim delovanjem i zajedničkim idejama uspeli da prevaziđemo probleme na koje smo nailazili. I ono što je najbitnije danas ljudi žive bezbednije.Sada ulazimo u razvojni deo, ulazimo u prvu fazu izgradnje koja podrazumeva 1.050ha modernog sistema za navodnjavanje koji će doprineti sigurnijoj poljoprivrednoj proizvodnji I dati nadu poljoprivrednim proizvođačima da sa svojim proizvodima budu konkurentniji na tržištu. Nakon toga radimo projekat i za drugu fazu i nadam se da on do kraja godine bude gotov. Ovde nije kraj, ako vidimo da postoji još neki problem na teritoriji opštine Svilajnac a da ima veze sa Srbijavodama mi smo tu da pomognemo.”

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime