SLOVENAČKI INVESTITORI POSLALI 20 RADNIKA NA POLIGRAF

0
Slovenačka kompanija „Perutnina ptuj“ poslala na detektor laži 20 zaposlenih kako bi proverila da li je potkradaju ili odaju poverljive informacije.
U Srbiji se poslednjih meseci povećao broj radnika koji se žale da ih poslodavci šalju na poligraf kako bi utvrdili da li potkradaju kompaniju ili odaju poverljive informacije. Jedan od primera je i slovenačka firma „Perutnina ptuj“, koja je nedavno oko 20 zaposlenih podvrgla ispitivanju na detektoru laži zbog, kako tvrde, „bezbednost i zdravlja njihovih potrošača“.Međutim, jedan radnik ove kompanije koji je želeo da ostane anoniman jer strahuje za svoj posao ispričao je za Kurir da su radnici bili primorani na poligrafsko ispitivanje, jer im je rečeno da će u suprotnom dobiti otkaz.
– Radnicima u sektoru za proizvodnju bila su postavljanja pitanja da li su nekada nešto ukrali, da li sumnjaju na nekog da krade, da li iznose poverljive informacije iz kompanije, u kakvim su odnosima s kolegama, šta misle o kojem direktoru, šta misle o tehnolozima, o stanju u firmi, da li odaju informacije drugim direktorima i slično – rekao je naš sagovornik.

On ističe da su zaposleni, „koji rade za četri puta manje plate“ nego njihove kolege u Sloveniji, iznenada bili ispitani, i to bez objašnjenja šta je povod za takvu meru.

Menadžment kompanije „Perutnina ptuj“ potvrdio je za Kurir da su radnike slali na detektor laži, ali da je to „bilo na dobrovoljnoj bazi“. Navode da su im prioritet bezbednost i zdravlje potrošača, zbog čega je neophodno da kompanija u svakom trenutku ima punu kontrolu nad procesom skladištenja i distribucije artikala.
– S obzirom na to da su se pojavile izvesne sumnje u optimalno funkcionisanje određenih segmenata poslovnog sistema kompanije, odmah su preduzete aktivnosti da se proveri njihova osnovanost kako bi u slučaju potrebe kompanija dodatno unapredila relevantne segmente poslovnog procesa. U tom kontekstu, a uzimajući u obzir odgovoran odnos kompanije prema svojim zaposlenima, za interne potrebe bilo je izvedeno poligrafsko testiranje u Mesnoj industriji u Bačkoj Topoli – rekli su u „Perutnini ptuj“ i dodali da su rezultati poverljivi i zaštićeni.

Mobing

– Testiranja su bila realizovana isključivo na dobrovoljnoj bazi, bez ikakvih posledica ako bi zaposleni to odbio – tvrde u kompaniji.

Advokat Nebojša Milosavljević tvrdi da je u pitanju protivzakonita radnja, koja predstavlja mobing nad zaposlenima.
– Kompanija nema pravo da ispituje svoje radnike na poligrafu niti da unajmi agenciju koja bi to uradila. To je čisto kršenje ljudskih prava i zalaženje u ljudsku intimu. Pritom, poligraf nije nikakvo dokazno sredstvo na sudu – ističe Milosavljević, pozivajući se na član 57. Zakona o policiji, u kojem se navodi da poligrafsko ispitivanje sprovodi policijski službenik uz dobrovoljan pristanak osobe i njegovu pismenu saglasnost.

KAKO FUNKCIONIŠE POLIGRAF

Pri uzbuđenju menjaju se pojedine fiziološke funkcije koje se registruju pomoću poligrafa. Poligraf tokom ispitivanja registruje promene pulsa, krvnog pritiska, telesne temperature, brzine disanja, znojenja, širenja zenica…Pitanja koja će biti na testu čitaju se unapred. Uvek se postavlja i kontrolno pitanje. Greška je moguća u jednom od hiljadu slučajeva. 1959. godine donet je prvi poligraf u bivšu SFRJ

Rodoljub Šabić
POLIGRAF NEZAKONIT AKO JE PRISTANAK IZNUĐEN

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da je poligrafsko ispitivanje legalno ukoliko radnik potpiše saglasnost za to, ali da je teško dokazati da li je poslodavac na bilo koji način iznudio pristanak.
– Pristanak koji je iznuđen nije pristanak. Zaposleni, a pogotovo ljudi bez posla, danas se nalaze u takvoj situaciji da će potpisati šta god im se poturi. Poslodavci unapred prikupe sve potpisane pristanke, tako da na kraju do mene i ne stignu nikakve žalbe – objašnjava Šabić i dodaje da država mora da se pozabavi ovim problemom.

http://mojabackatopola.rs/drustvo/perutnina-teraju-radnike-na-poligraf/

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime