SERTIĆ: NE IZNENAĐUJE ME MALI UČINAK PRIVATIZACIJE

0

Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je u Jagodini da njega i ostale članove vlade ne iznenađuje učinak dosadašnje privatizacije i prodaja 22 medija i samo jednog od oko 500 preduzeća.

„Učinak privatizacije za nas nije iznenađujući i to su izjavljivali svi iz vlade i ja poslednjih godinu dana. To je nešto što smo očekivali“, rekao je Sertić posle obilaska Fabrike kablova u Jagodini.

On je rekao da od 2008. godine do danas nijedna firma nije privatizovana i da bi bilo „preoptimistično“ očekivati da će privatizacija preostalih preduzeća uspeti za godinu dana.

Sertić je rekao da taj „proces ne naziva privatizacijom nego završnom fazom privatizacije, jer ona podrazumeva nekada i nepopularne mere pošto je situacija izuzetno teška“.

Staklara plaća svoje dugove

Srpska fabrika stakla u Paraćinu počela je da izmiruje dug prema Srbijagasu, a u naredna dva do tri dana imaće jasnu dinamiku isplate dugovanja za struju, izjavio je ministar privrede Srbije Željko Sretić.

„Staklara je počela da izmiruje svoje dugove, što je nama najvažnije jer svaka kompanija koja radi, bez obzira da li je u privatnom ili državnom vlasništvu, ili u procesu restrukturiranja i privatizacije, mora da izmiruje obaveze prema državi i kompanijama koje je snabdevaju energentima“, rekao je Sertić.

Staklara je platila 260 miliona dinara, deo od ukupno 700 miliona dinara duga za gas, a trenutno se radi na reprogramu dugovanja Elektroprivredi Srbije (EPS) od oko 250 miliona dinara.

„Važno je da smo oslobađanjem duga prema Srbijagasu ostavili mogućnost da Srbijagas povuče garancije koje je imao u robi koja je bila ‘zarobljena’ u skladištima Staklare. To će biti svež kapital sa kojim će fabrika moći da nastavi da radi“, rekao je Sertić.

On je istakao da je „stvar vlasnika šta će da radi sa svojim akcijama“, a da je za državu najvažnije da Staklara nastavi da radi, da izvozi robu, da plaća obaveze državi i da nema dugove za usluge javnih komunalnih preduzeća.

Staklara ima oko 850 radnika i pretilo joj je isključivanje struje i gasa zbog dugovanja. Vlasnik Staklare je bugarski biznismen Cvetan Vasilev.

Tanjug, N1

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime