PREDRAG EJDUS OTVORIO ,,DANE KOMEDIJE“

0

Doajen srpskog glumišta Predrag Ejdus, ovogodišnji dobitnik najviše nagrade festivala „Zlatnog ćurana“ za životno delo, otvorio je večeras u Jagodini tradicionalni 47. festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije „Dane komedije“ koji će trajati do 27.marta.

Početak festivala su najavile fanfare i vatromet, a prvu od sedam predstava na festivalu u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, „Urnebesnu tragediju“ Dusana Kovačevića u režiji Marka Manojlovića, izvelo je Atelje 212.

Statuetu „Zlatnog ćurana“ Ejdusu je uručio gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, a predstavnica Komercijalne banke novčani deo nagrade.

„Drago mi je i srećan sam što sam u društvu svih bardova glume Srbije koji su dobili ovu nagradu“, rekao je Ejdus i poljubio „Zlatnog ćurana“.

„Ovo mi je veoma značajno, možda najznačajnije priznanje koje dobijam od komedija koje spadaju u žanr koji je najzahtevniji i traži veliki rad. Komediju smatram vrhuncem glumačkog umeća – istakao je Ejdus i dodao da mu je „nagrada postrek za dalji rad“.

„Jesam u godinama kada treba da razmišljam o prestanku rada, ali mi to ne pada na pamet“, rekao je Ejdus i festival proglasio otvorenim.

Sat vremena pre otvaranja festivala, u foajeu Kulturnog centra otvorena je izložba fotografija „Vlastimir Đuza Stojiljković“, posvećena ovom glumcu, koji je umro pre tri godine, a dobitnik je nagrade „Zlatni ćuran“.

Autor izložbe je kustos Muzeja pozorišne umetnosti Srbije Biljana Ostojić.

Otvaranju festivala i izložbe prisustovao je veliki broj predstavnika javnog, kuklturnog, privrednog i političkog života Jagodine, Pomoravskog okruga, ovog dela Srbije i Beograda.

Selektor ovogodišnjih „Dana komedije“ je teatrolog dr Ana Tasić, a predstave će ocenjivati publika i stručni žiru u sastavu: pozorišni reditelj Nikola Zavišić, predsednik, urednica u redakciji kulture RTS Olivera Milošević i glumac Srđan Aleksić.

Sutra uveče, na repretoaru je predstava „Smrt čoveka na Balkanu“ Miroslava Momčilovića koji je i režiser.

Tanjug
FOTO: Dušan Aničić, Tanjug

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime