Paunović: Država nam je kao osoba sa psihičkim problemima

0

Nakon što je pre nekoliko dana tvitovala, upoređujući Vučića sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, pomenuvši pritom i „samo cev u glavu“ u svojoj poruci, u javnosti se podigla ozbiljna bura. Istina, Vesna Pešić je sporan tvit povukla, pokušavajući da objasni da je sasvim drugu stvar htele da kaže, ali to nije pomoglo. Naprotiv, Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je odeljenju za Visokotehnološki kriminal da istraži njene sporne navode.

U spornom tvitu, Pešićeva je na svom nalogu napisala:

Predstavnici vlasti su ovaj tvit okarakterisali kao „skandalozan“, „zastrašujuću pretnju“, „govor mržnje“, „nastavak politike nasilja i haosa“. Sa druge strane, deo javnosti je stao u odbranu Vesne Pešić, braneći je karakterišući sve kao „režimski napad“.

„Reč je o klasičnom zatrašivanju i nameri da se svi koji kritikuju dovedu u situaciju da moraju da mere svaku reč kako se neka rečenica ne bi shvatila pogrešno. Nije problem u onom ko piše, već u onome ko čita to što je napisano. Ja sam se u mom radu sretao sa takvim problemima kada sam komunicirao sa ljudima koji imaju neku vrstu psihičkih problema. Mi svi kao građani moramo da gledamo na državu i državne institucije kao na osobu sa psihičkim problemima koja može naše izjave da protumači na naopak način“ kaže Saša Paunović.

Paunović smatra da nemaju svi građani jednaku zaštitu i da se pretnje ne tretiraju na isti način, posebno ne hitno kao što je odreagovano u slučaju Vesne Pešić.

„Da se razumemo, za stvarne pretnje se mora odgovarati. Vesna Pešić je odmah objasnila svoj tvit čim je shvatila da postoje drugačija tumačenja od onog što je ona htela da napiše i pojasnila je da nije pretila. Govorimo o ženi koja je u penziji i potiče iz vremena kada ovakva komunikacija nije bila uobičajena kako bi ona na taj način vodila računa šta piše i koliko je to opasno u ovoj državi. Bilo bi ok da se na isti način regauje i na druge pretnje. Meni su pretili na društvenim mrežama mnogo puta i to ne dvosmisleno, da će uzeti kalašnjikov i ubiće me, kao i moju porodicu. I to je dolazilo od strane građana koje je bilo moguće lako identifikovati, ne sa lažnih profila. To nikada nije uzeto u obzir kao ozbiljna pretnja i radi se o tome da nemaju svi građani jednaku zaštitu. Nemam nikakvu informaciju da se u slučajevim pretnji meni reagovalo na ovakav način niti je neko procesuiran“ kaže Paunović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime